Közélet

Orbán Viktor: Nem tartunk igényt az ukránok kóserpecsétjére, egy ezeréves magyar államról ne mondják meg a szomszéd szlávok, hogy kik vagyunk

A február elsejei EU-csúcs után adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, minden a háború körül forog, pedig mindennek a béke körül kellene forognia. Kulcskérdés a béke, ebben azonban nem állunk jól, mivel Brüsszel a háború lázában ég, ez uniós vezetők háborús logika mentén érvelnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

“Magyarország tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne. Két év telt el. Nem teljesültek a kérések. Öldöklés folyik a frontvonalon” – jelentette ki. Mint fogalmazott, naponta halnak meg százak és ezrek. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy minél hamarabb vége legyen.

ARRA MEGY A PÉNZ, HOGY UKRAJNA NE OMOLJON ÖSSZE

Magyarország álláspontja világos, Brüsszel mást gondol: fegyvert szállítanak és fegyvert akarnak szállítani. „Mi nem szállítunk és adunk fegyvereket Ukrajnának. Az 50 milliárd eurót sem fegyverekre kapja. Mi ezt nem csináljuk” – mondta. “A mi álláspontunk ebben is világos, nem adunk pénzt fegyvervásárlásra. Ez arra megy, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze” – fogalmazott.

AZ UKRÁN ÁLLAM KÖLTSÉGÉT ÁLLJA MOST AZ UNIÓ

Gyakorlatilag az ukrán állam költségét állja most az unió. Magyarország azt szerette volna, ha a béke érdekében küldünk pénzt – jelentette ki. Orbán Viktor szerint minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg és az erőviszonyon sem fognak Ukrajna javára változni, mutatott rá Orbán Viktor. “Az a veszély fenyeget, ha nem tudunk megállapodni, hogy elveszik a mi pénzünket ami nekünk jár. Ezt akartam megakadályozni. Ezért siker a tagnapi éjszakai előkészítő tárgyalás, mert a mi pénzünk nem kerül Ukrajnába. Nem volt könnyű, nagyon megoszlottak a vélemények” – tette hozzá.

MEGKAPJUK A PÉNZEKET

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „a decemberben kiharcolt a nekünk járó pénzeket megkapjuk”, most pedig azt, hogy ne küldjék el Ukrajnába. Elmondása szerint elég komoly garanciákat kapott arra a miniszterelnök, hogy ez így lesz. “Magyarországon is vannak háborúpártiak. A magyar baloldal háborúpárti. Ők mindig a arról beszélnek Brüsszelben, hogy hogyan kerülhetnénk katonai megállapodásba, míg én arról, hogyan kerülhetnénk el” – fogalmazott a kormányfő.

Elmondta továbbá, hogy a háború kezdete óta tárgyal Brüsszelben, van ennek egy természetes lelki folyamata. „Elkezdesz valakit támogatni kicsiben, egy idő után azonosulsz azzal, akit támogatsz” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezt az azonosulást tapasztalja Brüsszelben. “Az emberek nehezen látják be, hogy valamit elkezdtek, és az nem jó” – fogalmazott. Szerinte egyre nagyobb az amerikai nyomás azokon az országokon, ahol képes az ország ezt a nyomást kifejteni. Emiatt nem az európai, hanem az amerikai érdekeket követik.

GYANÚS IDENTITÁSÚ SZEXAKTIVISTÁK

A miniszterelnök hosszú szerelmi történetként jellemezte Magyarország és az EU viszonyát. Szerinte ha migrációról vitatkozunk azért tesszük, mert nem akarunk osztozni abban a sorsban, ami a nyugat-európai országokkal történik. “Gyanús identitású szexaktivistákat küldenek az iskolákba, ezzel kapcsolatban is van egy óriási vita. Nekem ettől feláll a hátamon a szőr” – mondta a miniszterelnök, aki szerint számos vitájuk van Brüsszellel, a rezsicsökkentést is el akarják venni, pedig a magyarok fizetik érte a legkevesebbet, ez Brüsszelnek nem tetszik – írja az Index.

A kormányfő szerint a nemzeti konzultáció ezeket a vitapontokat vette sorba. Mint minden vitában voltak, vannak eszközök a brüsszeliek kezében és a mienkben is. Az nyilvánvaló, ha nincs megegyezés, tudnak nekünk kárt okozni, de „az sem lesz kellemes, amit mi okozhatunk nekik”. „Én elmentem a falig” – jelentette ki. Mint mondta, találtak egy jó megállapodást. Eszerint Magyarország nem küld fegyvert, megkapja a pénzt Brüsszelből, Ukrajna civil fenntartásához azonban hozzá fogunk járulni – szögezte le Orbán Viktor.

“FALUSI GYEREK VAGYOK, ÉRTEM, HOGY A GAZDÁK MIRŐL BESZÉLNEK”

Ha akartam volna se tudtam volna elkerülni, hogy találkozzak a gazdákkal, elállták az utat a szálloda kapujában – mondta a magyar kormányfő, aki a Brüsszeli csúcs előtt tüntető gazdákkal is találkozott. “Falusi gyerek vagyok, értem, hogy a gazdák miről beszélnek, csináltam eleget gyerekkoromban” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. Mint mondta, érdekes beszélgetésekben vett részt. A gazdáknak, mint fogalmazott, az a bajuk, hogy Brüsszel olyan politikát folytat, ami egyre nehezebbé teszi számukra. A szabályok a termelés költségeit a gazdák oldala felfelé nyomják, miközben megengedik, hogy olyan országokból hozzanak be mezőgazdasági terményeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek. Ebből van a vita. A csúcstalálkozón is vita volt belőle – tette hozzá.

“Nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra, így, ahogy most akarják. Ez nem fair. A gazdák évek óta mondják, hogy egyre nehezebb a helyzetük” – vélekedett Orbán Viktor, aki elmondta, a gazdák azzal a kéréssel fordultak hozz, hogy blokkoljanak a lengyelekkel együtt. „Brüsszel gyakran, ahelyett, hogy az európai emberek érdekeit képviselni, más érdekeit képviseli. A baloldalon keresztül egész Magyarországot a háborúba akarja kergetni. Aki a pénzt kapja, az rendeli a zenét” – fogalmazott. A választók és a választott vezetők közötti túl nagy távolságból kifolyólag elzavarhatják az európai vezetőket – mondta, hozzátéve, hogy ez nagyon könnyen  bekövetkezhet, s ebben a magyarok is közreműködhetnek.

NEM TARTUNK IGÉNYT AZ UKRÁNOK KÓSERPECSÉTJÉRE

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával találkozott hétfőn. Orbán Viktor elmondta, nem érdekli azok véleménye Ukrajnában, akik azt mondják, a magyar külügyminiszter vagy ő oroszpárti. “Egy ezeréves magyar államról ne mondják meg a szomszéd szlávok, hogy kik vagyunk. Nem tartunk igényt az ukránok kóserpecsétjére” – fogalmazott. Elárulta, a minisztertől is azt kérte, hogy ne sértődjön meg. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország segít Ukrajnának, de nem a háborúban, hanem a békében. Elmondta, több tízezer ukránnak ad munkát az ország, és ingyen tanítunk ukrán gyerekeket,  hátrább az agarakkal, több tiszteletet a magyaroknak” – fogalmazott. Orbán Viktor kitért a kárpátaljai magyarok helyzetére is, szerint jogfosztásban él 150 ezer magyar Kárpátalján 2015 óta, „most azt ígérgetik, hogy visszaállítják” az akkor elvett jogokat. Erre most szerinte több esély van a csúcs után.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb