Közélet

Novák Katalin lemondásával nyitotta évértékelő beszédét Orbán Viktor: Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel

Novák Katalin lemondásával kezdte évértékelő beszédét Orbán Viktor. Rémálomként jellemzi a helyzetet, hiszen Novák teljes mértékben alkalmas volt a pozíciójából eredő feladatok ellátására.

Orbán Viktor azzal nyitotta évértékelő beszédét, hogy a 2024-es év nem kezdődhetett volna rosszabbul: “Köztársasági elnökasszonyunk benyújtotta lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel. A tisztelt és nagyrabecsült, hazájáért és gyermekeinkért harcoló Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő elnökasszony távozott. Mindannyian úgy láttuk őt a tisztségben, mint aki oda való. A magyarok jobbik énjét, a jó tulajdonságainkat testesítette meg, családanya, aki kedves és felkészült, nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani rátermettségét. Ez nekem mindig imponált” – emelte ki.

TÁVOZÁSA HELYES, DE NAGY VESZTESÉG

Orbán Viktor szerint Novák Katalin természetességgel mutatta meg, hogy a nők érzelem és gondolatvilága nélkülözhetetlen a politikában is, mert férfi és nő külön csak fél, de együtt egy egész, akik képesek teljes, egészséges és boldog életet teremteni a családban és a hazában is. “Távozása, bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára. A lemondás oka, hogy egy gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény leplezéséért elítélt embernek elnöki kegyelmet adott. Döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el és elutasította, márpedig az elnök legszebb és legnehezebb feladata a nemzeti egység fenntartása, ha ez bármilyen okból megbillen, akkor a helyreállítása is” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az elnök helyreállítani már nem tudhatta az egységet, ahogy az lemondó beszédéből is kiderült, az történt, aminek történnie kellett: a kibillent egyensúlyt helyreállítani, a felháborodás hullámait megszelídíteni, a család és gyermekvédelem ügyében a nemzetet újraegyesíteni csak az elnök lemondásával és új elnök hivatalba lépésével lehet.

JÓ EMBEREK IS HOZNAK ROSSZ DÖNTÉSEKET

Majd Orbán Viktort úgy folytatta, az igazságügyi miniszter a köztársasági elnök asszony döntését ellenjegyezte. Elkerülhetetlen, ugyanakkor szerinte igazságtalan a távozása. “Jó emberek is hoznak rossz döntéseket” – mondta.

A kormányfő szerint ha létezne időgép, biztos abban, hogy kijavítanák a hibát. De ez nincs így, a kormányra vár, hogy kijavítsa az elkövetett hibát. “A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. A kegyelemnek helye nincs.”

Orbán Viktor a lemondást követő vitáról azt mondta: a két távozó kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjének együttvéve. „Ha már beütött a baj, akkor annyi haszna legyen, hogy tanulunk belőle.” A szemünk előtt lezajlott dráma a kockázatokra emlékeztet – összegezte.

A POLITIKÁBAN EGY ÜTÉSRE VAGY A PADTÓL

Orbán Viktor szerint amikor a nemzetállamok függetlensége, szuverenitása áll a világ nagy hatalmú pénz- és erőközpontjainak célkeresztjében, a kockázatok különösen nagyok. “Értékes tanulság, hogy az ökölvívás törvényei ma a politikában hasznosabbak, mint a baletté. Hiába vagy Mike Tyson vagy Ali, a politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól.”

A kormányfő a lényegnek azt nevezte, hogy a modern politika vastörvénye az alázat, a nemzetszolgálat személyes alázatot is követel: akármilyen magasan is vagy, egyedül sohasem lehetsz elég okos, nincs védett hely, még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. A politikai hibát akkor is bosszantónak nevezte, ha van rá magyarázat, hát még ha nincs.

“A kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühvé a jobboldalon, hogy ki nem kényszerített hibáról van szó. Ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem. Ami felkorbácsolta a jobboldal dühét, az mérsékelje az indulatainkat: a lemondás elégtétel és példa az ország számára, esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki, és úgy is fogunk.”

Orbán Viktor a tanulságokon túl a feladatok közé sorolta a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, átfésülését, egészen az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig. Az áldozatok kálváriája kötelezi őket, hogy megerősítsék a gyermekvédelmi intézmények vezetését, felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat, ezeket egy új gyermekvédelmi csomag formájában be kell nyújtaniuk. A baloldalt kétszínűnek nevezte, azt üzenve nekik, hogy ott majd vitézkedhetnek, lehet majd kapaszkodni – írja az Index.

AZ ÉLET MEGY TOVÁBB

A kormányfő leszögezte: az élet megy tovább, a munka folytatódik és a feladatok idén sem lesznek egyszerűek. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 2019 volt az utolsó békeév, a ötödik éve kell embert próbáló nyomás alatt dolgoznia mindenkinek az országban. Rávilágított arra, hogy vannak eredmények amiket sikerült megvédeni és vannak amit nem.

Szerinte a munkahelyeket sikerült megvédeni és jelenleg legalább 300 ezer ember még bevonható a munakerőpiacra. És jelenleg többen jönnek haza, mint mennek el. A kormány megvédte a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat is. „Sikerült vissza adni a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal vett el” – húzta alá. Varga Mihálynak megköszönte, hogy ebbe nagy erőfeszítéseket tett. Ugyanakkor elismerte, hogy nem sikerült megvédeni a gazdasági növekedést és az alacsony költségvetési hiányt. Az ikerdeficitet azonban sikerült elhárítani, aminek általában pénzügyi csőd a vége. Ebben Szijjártó Péternek köszönte meg a munkáját.

SZÉP DOLOG A KIKECMERGÉS

Orbán Viktor szerint tavaly is sikerült közelebb hozni a külhoni magyarokat, három hidat építettek az Ipolyon, naponta tízszer jár a vonat Szeged és Szabadka között, heti háromszor a repülő Budapest és Kolozsvár között. Az inflációt – a jegybank segítségére sietve – sikerült leszorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályára állítani, a minimálbért emelni – sorolta a kormányfő, hozzátéve: igazán nem lehetnek elégedetlenek, sikerült ép bőrrel kikecmeregni 2023-ból.

“Szép dolog a kikecmergés, a megúszás, de az ember ennél azért többre vágyik. A futballban sem az győz, akinek több védése van, hanem az, aki több gólt lő” – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt javasolja, hogy csukják be a szemüket egy pillanatra, és képzeljék újra maguk elé a 2019-es utolsó békeévet: az infláció 3 százalék, a gazdaság 5 százalékkal nő, a költségvetési hiány 2 százalék alatt, az államadósság jóval 70 százalék alatt, és csökken, 21 ezer új lakást építenek, és majd 90 ezer gyermek születik. Ilyen magaslatokban jártak, amikor beütött a Covid-járvány, erre az útra kapaszkodna vissza a kormányfő 2024-ben, jelezve: a bukmékerek a magyar sikerre fogadnak, ezt mutatja az uniós előrejelzés is, de ez még így sem lesz sétagalopp Nagy Márton számára.

Orbán Viktor azzal folytatta, miután visszataláltak a kényszerűségből elhagyott kocsiútra, azzal is számot kell vetni, hogy a világ közben sokat változott. A gazdaságban azt látják, hogy a zöldenergia korszaka már nem kopogtat, hanem berúgta az ajtót, a jövő a zöldenergiáé és azoké, akik gyorsan, észszerűen tudnak átállni.

MI ALKALMAZKODHATUNK A LEGGYORSABBAN

A miniszterelnök szerint a magyar politika stabilitása világszerte ismert, elismert: kétharmados többség a parlamentben, bajtársi szövetség a Fidesz–KDNP-ben, villámgyorsan alkalmazkodhatnak. “Ha a helyén van és elég gyors az eszünk, és jól használjuk az erőnket, akkor egész Európában mi tudunk a leggyorsabban alkalmazkodni a változásokhoz, ez behozhatatlan versenyelőny, ezért is csípi oly sokak szemét.”

Orbán Viktor megjegyezte, a zöldátállás kapóra jön, két legyet ütnek egy csapásra, élhetőbb lesz az ország, és kiszabadulhatnak az energiafüggőségből. A zöldenergiát meg kell termelni és tárolni kell, a kormány terve az, hogy megépítik Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítják, és felépítik a kisebb-nagyobb naperőműveket. Brüsszel is beletörődött, hogy az atomerőműveket is zöldtermelővé kell nyilvánítani. Orbán Viktor szerint megbokrosodott lóra emlékeztet a naperőműprogram, minden tervet és rekordot megdöntöttek.

KARNYÚJTÁSNYIRA VAGYUNK AZ ENERGIAFÜGGETLENSÉGTŐL

Orbán Viktor szerint karnyújtásnyira vagyunk az energiafüggőségtől. Szerinte aki azt mondja, hogy Magyarország fejlesztéséhez és ipar stratégiához nem lesz elég energia az nem látja a fától az erdőt. „Személyes életterünkben is ott lesznek az energiatároló eszközök” – húzta alá. Majd leszögezte, erre a kormány több 100 milliárd forintot fordít majd.

Azzal a kritikával kapcsolatban, hogy akkumulátorok fejlesztésekhez nincs elég vizünk, leszögezte: csak rajtunk múlik mennyi vízhez jutunk és Magyaroszág ebben jó adottságokkal rendelkezik. Szerinte a kormánynak értenie kell ebben a hazai vitát, mert „közismert, hogy a dollár baloldalt külföldről fizetik”. “Hogy a baloldal is értse: éberség elvtársak” – mondta Orbán Viktor.

SIKERESEK VAGYUNK

A beruházásokért folyó küzdelemről a kormányfő kifejtette, az a nyíltvízi úszóversenyekhez hasonlít: verekedni, lökdösődni kell, de ebben nem vagyunk rosszak, Rasovszky Kristóf világbajnokot szeretnék utánozni, mert időtlen idők óta most először nem követői vagyunk egy technológiai, forradalmi átalakulásnak, hanem globális éllovasai, amivel megmentik az autógyárakat is. Orbán Viktor leszögezte, nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt, amit a zöldek, akik szerint az a jó autó, amit le sem gyártanak. 

A miniszterelnök megemlítette a győri, debreceni, kecskeméti, szegedi, valamint szentgotthárdi gyárakat, folyamatban lévő beruházásokat is. Orbán Viktor úgy látja, néhány dologban világszínvonalon vagyunk sikeresek: gyógyszeripar, vetőmagtermelés, élelmiszeripar, infokommunikáció és autógyártás, ezért a zöld autóipari átállás hatalmas technológiai, valamint politikai siker, mert nem vagyunk olyan gazdagok, hogy bármelyik iparágunkról is lemondhatnánk.

NEM ÉLÜNK OLYAN JÓL, MINT SZERETNÉNK

Orbán Viktor a középtávú tervekről elmondta: a helyzet, a célok, az eszközök világosak, a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, mint szeretnék. Azt szeretnék, hogy Magyarország erős, biztonságos, jómódú legyen, amelyre elismeréssel tekintenek a világban, Európa egyik legjobb országaként.

Orbán Viktor öt lépést sorolt fel:

  • Az elsők között értenék meg és látnák át a világrend változását.
  • Második lépés a gyors alkalmazkodás: ravaszak, fürgék és szívósak leszünk.
  • Harmadik lépés: kimaradni a háborús és szankciós politikából, ellenállnak a blokkosodásnak.
  • Negyedik lépés: nyitunk, kereskedünk, utakat, hidakat vasutakat építünk, reptereket fejlesztünk, Nobel-díjasokat termelő oktatást építünk.
  • Ötödik lépés: a külföldön is eredményes magyar cégeket megtámasztják, aládúcolják a hagyományos iparágainkat és új iparágakba fektetünk, ezzel újra a világtérképre tennék Magyarországot és Budapestet, mint a Kárpát-medence megkerülhetetlen politikai, kulturális, gazdasági, kereskedelmi gravitációs pontját. Újra meg és kikerülhetetlenek leszünk.

Orbán Viktor szerint a szomszédaink biztosak lehetnek abban, hogy a magyarokra mindig számíthatnak, ma 1500 iskola fogadja be az Ukrajnából menekült családok gyermekeit. Horvátországban a földrengésben megsérült iskolákat építettek újra, segítettek Szlovéniában és Romániában is, oltóanyagokat adtak Csehországnak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

JÖHET A SVÉD NATO CSATLAKOZÁS

A miniszterelnök leszögezte, hogy minden terv készen van és a kormány kész végre hajtani. Szerinte az idei év a siker éve lesz. Orbán Viktor szerint a kérdés csak az, hogy milyen környezetben kell megküzdeni a sikerekért. Szerinte jó hír, hogy Svédországgal a NATO-csatlakozással kapcsolatos vita lezáráshoz közeledik. „És a svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk” – mondta majd aláhúzta, hogy tavasszal a parlament kezdeti szakaszban már ratifikálhatja a döntést. Majd leszögezte, Magyarország természetes közege az Európai Unió. Szerinte a tavalyi év az EU kudarca volt, ami ólomsúly Magyarország számára. „Nagy kérdés, hogy lehetünk-e így sikeresek.” 

Orbán Viktor szerint korábban az iskolákban azt tanították: minden jó dolog nyugatról jön, de jöttek onnan rossz dolgok is. Szerinte igaz, hogy sokszor érkezte jó dolgok onnan. „Mára a helyzet megváltozott, az ember alig akar hinni a szemének. Brüsszelből csak a baj zúdul ránk”. Úgy vélekedett, hogy nem csak Ukrajnáról van szó, hanem a nemzetközi politikáról is. Brüsszel belevetette magát az orosz-ukrán konfliktusba, és Magyarország egyedül maradt a béke álláspontjával. Leszögezte, akárcsak a menekültválsághoz hasonlóan, „igazunk lesz a háború ügyében is.”

NEM HAGYJÁK MAGUKAT BELERÁNGATNI A HÁBORÚBA

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Magyarország álláspontja változatlan: nem hagyják magukat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik. “A brüsszeli válságkezelés klasszikus: Amerikának klassz, a többieknek kuss” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a nyomásgyakorlás olyan szintű, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, vajon jól viselkedik-e a dollárbaloldal. Annyit elárult nekik, hogy ez nem jó taktika, a magyaroknak volt elég idejük megtanulni, hogyan kezeljék a nyomást: olyanok vagyunk, mint a jó presszókávé, nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból, ha nem háborúról lenne szó, még köszönetet is mondhatnánk. Orbán Viktor szerint előbb-utóbb rájönnek, mindenki azzal jár jól, ha békén hagynak minket, ezt toleranciaajánlatnak nevezik. Türelmesen kivárják, amíg elfogadják.

A háborúból való kimaradással viszont még nem vagyunk kint a vízből – jelezte Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok egyre inkább vonakodik, csökkenő lelkesedéssel fizeti Ukrajnát, a terhek egyre inkább Európára hárulnak, nem babra megy a játék, bele fogunk gebedni, rámehet a kontinens, ezért berzenkednek a közös hitelfelvételtől, ha az egyik borul vele borulnak a többiek – figyelmeztetett a kormányfő, aki kőbe véste, hogy a közös hitelfelvétel nem járható út Magyarország számára, ebben is a kormánypárti frakciótól kért segítséget.

Az új agrárszabályokról és az Ukrajna előtti piacnyitásról kiemelte, hogy lehetetlen helyzetbe hozta az európai mezőgazdaságot, megemlítve a műhúst, valamint azt, hogy “Brüsszelben nem csak tücsköt, bogarat beszélnek, hanem azt is etetnének velünk.”

Orbán Viktor szerint az Európa-szerte tiltakozó gazdák annyit szeretnének, ha nem klímafanatikusokkal és hibbant szobatudósokkal íratnák a jogszabályokat. A kormányfő rejtélynek tartja, hogy miért csak a magyaroknak tűnik fel, hogy az Egyesült Államok és Kína sokkal magasabb arányban felelős az üvegházhatású-gázkibocsátásért.

MIGRÁCIÓ

A miniszterelnök a migrációról elmondta: a vak is látja, hogy a migráció egy olyan kockázat, amelyet nem tudunk kivédeni, ráadásul az antiszemitizmus melegágya, kifordítja az európai társadalmak gyökereit az európai talajból. “Vattacukorral ültek ki Berlinben és Brüsszelben a tűző napra, aztán csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak.”

Amikor eljön az ember fia, vajon talál-e hitet a földön – említette a Szentírásból a passzust Orbán Viktor, feltéve a kérdést: húsz év múlva nyugatra látogatva Európát találunk-e még ott, vagy valami mást? A miniszterelnök úgy látja, az európai versenyképesség megroggyant, ennek fatális következménye a középosztály lecsúszása lesz, akkor pedig a demokráciának is kicsengetnek.

TEGYÜK ÚJRA NAGGYÁ EURÓPÁT

Orbán Viktor szerint egy szó, mint száz: Brüsszel magár hagyta ez európai embereket, ezért „Brüsszelben változás kell.” Szerinte Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt, hogy a Brüsszeliek között is legyen néhány európai. Szerinte 2024 sorsordító, „szuperválasztási év” lesz. Hiszen egy tucat helyen arról fognak dönteni, hogy a megváltozó világban kivezesse őket. A világpolitika színpada az év végén teljesen más világ lesz, mint most napjainkban.

És Magyarország mozgástere kitágulhat ebben a folyamatban. A magyar kormány nem szólhat bele más választásokban, „de nagyon szeretnénk ha Donald Trump visszatérne az elnöki székébe, és béket csinálni Kelet-Európában”. Emlékeztetett, Magyarország is készül egy elnökséggel, az Európai Uniós soros elnökségével: „tegyük újra naggyá Európát”. Utalva ezzel Trump korábbi mottójára mely így hangzik: America Great Again.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

HAJRÁ MAGYARORSZÁG

Orbán Viktor a beszédét úgy zárta, hogy változást csak egy új európai jobboldal hozhat, „aminek mi magyarok is részei vagyunk”. Szerinte az új jobboldalnak nem Európa alternatívájának kell lennie, hanem európai alternatíva kell, hogy legyen. „Így érdemes és így kell rátekinteni a választásokra”. Szerinte ezért érdemes harcolni a győzelemért. Majd beszédét szokásához híven így zárta: “Magyarország mindenekelőtt, a Jóisten mindannyiunk felett, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb