Közélet

Feltételesen szabadlábra bocsáthatják a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját – a jövő héten lesz a meghallgatása

Feltételesen szabadlábra bocsáthatják a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját. Jövő héten ül össze az illetékes törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa V. Jánost a feltételes szabadlábra bocsátása ügyében – írta meg a Válasz Online alapján az Index.

Mint felidézték, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját összesen 10 év 3 hónapra ítélték két különálló bírósági ítéletben. 2019-ben 8 év fegyházbüntetést kapott, majd 2021-ben – a K. Endréhez köthető perben, kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt – további két év három hónap börtönt kapott amiatt, hogy a helyettesével együtt igyekezett eltussolni a bűncselekményt.

ELŐÍRTÁK, HOGY LEGKORÁBBAN HAT ÉV LETÖLTÉSE UTÁN SZABADULHAT

V. Jánost ugyanakkor – mivel egyik tette elkövetésekor sem volt még jogerős ítélet ellene – megillette az a kedvezmény, hogy a két bírósági döntést összbüntetésbe foglalták. Ennek eredményeképp a Székesfehérvári Törvényszék 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésben állapította meg V. János büntetését, és azt is előírták, hogy a férfi legkorábban ennek kétharmadának letöltése után, vagyis hat év két hónap után szabadulhat.

A JÖVŐ HÉTEN ÚJABB MEGHALLGATÁST TARTANAK

Mivel az elítélt már a jogerős ítélet megszületése előtt éveket töltött előzetes letartóztatásban, így büntetésének kétharmada, a hat év két hónap már letelt. A büntetés-végrehajtásnak emiatt indítványoznia kellett a bv. bíró döntését, jelezve az álláspontját, hogy támogatja-e a szabadlábra helyezést. Az indoklást nem ismert, de azt a törvényszék szóvivője megerősítette, hogy ezt a bv. bíró nem támogatta, a gyerekotthon volt igazgatója 2023 januárjában nem szabadulhatott, továbbra is fegyházban kellett maradnia. Közben viszont eltelt egy év, ezért tartanak újabb meghallgatást a jövő héten.

TÖBBÉ NEM DOLGOZHAT GYERMEKEK KÖZÖTT

A bv. bíró a felek meghallgatása után dönt arról, hogy V. Jánost feltételes szabadlábra helyezik -e, vagyis kiengedik-e a börtönből, vagy továbbra is fogva tartják. Az ilyen döntéseket az elítélt jó magatartására alapozhatják. Az intézkedés arra szolgál, hogy a nem visszaeső bűnelkövetőket érdekeltté tegyék a börtönben való jó magaviseletben, ami elősegítheti szabadulásuk után a társadalomba való visszailleszkedésüket. A 64 esztendős elítélt többé nem dolgozhat gyermekek között, a jogerős ítélet eltiltotta ettől – tették hozzá.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb