Mindenmás

Kedd hajnalban is megszólal a szegedi Dóm 8,5 tonnás harangja

Szeged történetének legnagyobb természeti katasztrófájára emlékezünk kedden, hiszen 145 éve volt a szegedi nagyárvíz. Emlékezve a tragikus eseményekre hajnali 2 órakor megszólalnak majd a szegedi Dóm harangjai, köztük a 8,5 tonnás Hősök Harangja is – tudtuk meg a Szeged-Belvárosi R. K. Plébánia oldaláról.

1879. március 12-én hajnali kettőkor átszakadt a Tisza gátja, és Szegedet elárasztotta a víz. Ahhoz, hogy elapadjon, kitartó szivattyúzás és hosszú hónapok kellettek. Az özönvíz nem kevesebb, mint 151 halottat és 60 000 hajléktalanná vált embert hagyott maga után. Elképzelni is szörnyű, hogy mintegy öt és félezer, egész pontosan 5458 lakóház omlott össze, és csupán 265 maradt épségben. Erre emlékezünk kedden, Szegeden, és emiatt szólalnak majd fel a harangok is városunk szívében.

A HŐSÖK HARANGJA

A Szent Gellért-harang, más néven a Hősök Harangja jelentős történettel bír Szegeden. Mikor a harangot megöntötték, akkor a legnagyobb volt Magyarországon. A hatalmas méretű harang megöntéséhez jelentős támogatásokat nyújtott a Honvédelmi Minisztérium és Klebelsberg Kunó kulturális miniszter. Ütőjét 2003-ban cserélte ki a passaui Perner cég a mostanira, amely 450 kg-os. Évente egy alkalommal szólal meg: a nagy árvíz évfordulóján, március 12-én, 14 órakor. Bizonyos években a Hősök emléknapján is hallható, és a nagy szegedi árvíz 5-tel osztható évfordulóin, éjjel 2-kor is, ahogy idén is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb