Közélet

Tőlünk nem is olyan messze, egy európai országban mától legális a kannabisz fogyasztása: az utcán ünnepeltek a fiatalok

Mától hatályba lépett a kannabisz “ellenőrzött legalizálását” célzó törvény Németországban. A fiatalok éjfélkor rágyújtottak a füves cigarettáikra, majd az egész éjszakát az utcán ünnepelve töltötték Berlinben.

AZ UTCÁN ÜNNEPELTEK A BERLINI FIATALOK, MIUTÁN LEGÁLISAN RÁGYÚJTOTTAK A FÜVES CIGIJEIKRE

Berlinben vasárnap éjszaka boldog fiatalok vonultak az utcákra, reggae-zenére táncoltak, és éjfélkor rágyújtottak a füves cigarettáikra – immár legálisan. Azt ünnepelték, hogy legálisan már három növényt termeszthetnek, és legfeljebb 50 gramm kannabiszt tárolhatnak is- írja az Index.hu.

HATÁLYBA LÉPETT A KANNABISZ “ELLENŐRZÖTT LEGALIZÁLÁSÁT” CÉLZÓ TÖRVÉNY

Hatályba lépett hétfőn a kannabisz rekreációs célú, személyes használatra történő termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását célzó törvény Németországban-írja az MTI.hu. Az új törvény hatályba lépésével Németország a kilencedik ország a világon, amely legalizálja a kannabisz rekreációs célú használatát. Becslések szerint az országban mintegy 4,5 millióan használják a szert.

MÉG MÁRCIUSBAN SZAVAZTÁK MEG

A német parlament felsőháza, a Bundesrat márciusban szavazta meg az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által tavaly elfogadott – a jobboldali ellenzék köreiben erősen vitatott – törvényjavaslatot, amely a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását. 

A TÖRVÉNY AZONBAN NEM MINDENT ENGEDÉLYEZ

A termesztés másik legális formája, amely július 1-től lesz engedélyezett, a legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz. A nem üzleti alapon működő, úgynevezett kannabiszklubok azonban csupán a tagjaikat láthatják el termékükkel, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.  A kannabisz használata továbbra is tilos közterületen, az iskolákban és a sportlétesítményekben, valamint azok százméteres körzetében.

EGYESEK SZERINT AZ ÚJ TÖRVÉNY TÖRTÉNELMI MÉRFÖLDKŐNEK SZÁMÍT

A legalizálás mellett érvelő kormánytagok szerint az új törvény történelmi mérföldkőnek számít, a társadalmi valóságot tükrözi, szemlélete pedig orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat. Az utóbbi években ugyanis a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, és nem csupán a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a feketepiacon pedig ismeretlen, illetve veszélyes termékek terjedtek el. 

A legalizálásról már írtunk korábban, itt találod:


   

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb