Mindenmás

Húsvéthétfő meghozta az első hőségnapot, megdőlt a szegedi rekord

Hétfőn délután az előzetes mérések szerint a Szegedtől mindössze 50 kilométerre lévő Kelebián 30,2 fok fölé melegedett fel a levegő – írja a HungaroMet Nonprofit Zrt. a közösségi oldalán, ahol hozzátették, hogy ha ezt az adatot az ellenőrzés során hitelesítik, akkor:

  • gyakorlatilag “utcahosszal”, 2,5 fokkal dől meg az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord (eddigi: 27,7 fok, Körmend, 1989).
  • a mérések kezdete óta a rendelkezésre álló, hitelesített adatok alapján 2024. április 1-je válik minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban,
  • hiszen eddig legkorábban 1939. április 8-án, Szegeden haladta meg a 30,0 fokot a hőmérséklet – akkor is 2 tizeddel.

Mint kiderült, a legkésőbbi (2023. október 20.; 30,3 fok, Tiszaalpár) és legkorábbi hőségnap között mindössze 164 napra redukálódik a különbség (ami kevesebb, mint fél év) – tetejébe ez a 164 napos különbség a valóságban is igazzá válna, hiszen a legkésőbbi hőségnapot éppen a mögöttünk hagyott évben regisztrálták.

A BUDAPESTI MAXIMUM-HŐMÉRSÉKLETI REKORD IS MEGDŐLT

A HungaroMet Nonprofit Zrt. szerint emellett ezen adatok szerint több, mint egy fokkal megdőlt a budapesti maximum-hőmérsékleti rekord is. És még egy érdekesség: a hétfőn regisztrált maximum-hőmérsékletek átlaga mérőhálózatuk adatai alapján 27,2 fok volt, amely mindössze 5 tizedfokkal marad el a fentebb említett eddigi országos napi maximum-hőmérsékleti rekordtól.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb