Közélet

Magyar Péter szerint „nem egyedi eset”, ami a bicskei gyermekotthonban történt, egy másik esetről is beszámolt

Magyar Péter egy ombudsmani jelentésről számolt be Facebook-oldalán, ami bizonyítja, hogy „nem egyedi eset”, ami a bicskei gyermekotthonban történt.

Mint kiderült, nem tett feljelentést egy speciális gyermekotthon vezetősége egy éjszakás gyermekfelügyelő ellen, aki megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserében a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet. Erről Magyar Péter számolt be egy, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, az esetről készült ombudsmani jelentésre hivatkozva, közölve, hogy „a bicskei rémálom nem egyedi eset”. 

2023 ÁPRILISÁBAN TÖRTÉNT AZ ESET

Magyar Péter posztja szerint az eset 2023 áprilisában történt. A dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy „a szexuális kapcsolat létrejött, a beígért szöktetés viszont meghiúsult, ugyanis éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját.” A gyerek másnap elmondta a csoportvezető nevelőjének, hogy mi történt, ő pedig szólt a felettesének, majd az otthonvezető vette fel a növendékkel a jegyzőkönyvet. A vezetőség azonban úgy döntött, hogy nem tesznek feljelentés az ügyben, és megegyeztek az érintett gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik az intézményből.

ROSSZ FÉNYT VETETT VOLNA AZ INTÉZMÉNYRE

Az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért nem tettek feljelentést, mert a vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre – írta Magyar Péter. A gyermekfelügyelő ellen végül csak augusztusban tett feljelentést a 15 éves gyerek gyámja, miután megtudta tőle, hogy mi történt vele.  Magyar Péter idézte az ombudsmani jelentést, amiben az alapvető jogok biztosa arra kérte az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját, hogy a hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét arra, hogy azonnal tegyenek büntetőfeljelentést, amint „tudomást szereznek arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben foglalkoztatott személy szexuális kapcsolatot létesített egy gyámolt gyermekkel”.

Az RTL szerint az ombudsman azt javasolta a „Gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben arról értesül, hogy egy szakdolgozó szexuális kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb