Közélet

Üzbég kormányzó tett ma látogatást Szegeden: több együttműködési megállapodás is született a nap során

Szegeden tett diplomáciai látogatást az üzbegisztáni Surkhandarya régió kormányzója, Ulugbek Berdikobilovich Kosimov, akit Shakhavdinov Oybek, az Üzbég Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint energetikai, mezőgazdasági és turisztikai cégek vezetői kísértek el, tudtuk meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivataltól.

A kormányzó a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatallal, valamint a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával is együttműködési megállapodást kötött, valamint a lehetséges jövőbeni gazdasági együttműködésről tárgyalt Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzattal és a Szegedi Tudományegyetemmel.

TÖBBSZINTŰ GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉST ALAKÍTANAK KI

A mintegy 2,8 millió lakosú Surkhandarya régió az Üzbég Köztársaság délkeleti részén fekszik, gazdaságát elsősorban a mezőgazdasági termelés és a bányászat határozza meg, 2023-ban 3,5 milliárd dollárt tett ki a körzet GDP-je. A régió képviseletében április 8-án érkezett Szegedre Surkhandarya gazdasági életének mintegy 25 képviselője, valamint a régió kormányzóságának vezetői, hogy Csongrád-Csanád vármegyével többszintű gazdasági együttműködést alakítsanak ki.

TÖBB HELYRE IS ELLÁTOGATTAK A NAP FOLYAMÁN

A látogatás során a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal látta el a koordinátori feladatokat, így az üzbég delegáció találkozhatott Szeged és a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat vezetőivel, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, az ArchEnerg Klaszterrel és a Szegedi Tudományegyetemmel, a napot pedig a Bonafarm csoportnál tett látogatással zárták.

TÖBB MEGÁLLAPODÁS IS SZÜLETETT

A találkozó során több megállapodást is aláírtak a felek. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és Surkhandarya régió közös szándéknyilatkozata kiterjed a közigazgatás digitalizációjával kapcsolatos tapasztalatcserére és a hatósági eljárások során felmerült ismeretek megosztására is, különösen a mezőgazdasági igazgatás, valamint az élelmiszerlánc-biztonság területén. A kormányhivatal vállalta továbbá, hogy a vármegyei gazdasági együttműködési lehetőségek esetén koordinátori feladatot lát el.

A Surkhandarya régió képviselői együttműködési megállapodást, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, vármegyei önkormányzattal és az ArchEnerg Klaszterrel a jövőbeni gazdasági együttműködés előmozdításáról és a két régió gazdasági életének ösztönzéséről.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Fotók: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb