Szegedi ArcokVideo365

„Ha nekünk lett volna egy ilyen lehetőségünk, amit a Szent Vincent Rehabilitációs Központtal közösen szeretnénk, nem itt tartanánk most” – a Csodavilág Fejlesztőközpont csapata járt látogatóban Szegeden

A Szent Vincent Rehabilitációs Központ fennállása óta missziójának tekinti, hogy a leghozzáértőbb szakemberek segítségével komplex, a lehető legmagasabb szintű kezelést nyújtsa pácienseinek. Szakorvosaik, magasan képzett gyógytornászaik, konduktoraik, terapeutáik lehetővé teszik, hogy igen széles körben tudjanak segíteni a nekik bizalmat szavazó betegeknek, akik a legújabb terápiás eszközök, mint például a robotterápia segítségével még hatékonyabban és eredményesebben léphetnek a gyógyulás útjára. A szegedi Központ mindennapjaiba nyílt lehetősége bepillantani a veszprémi Csodavilág Fejlesztőközpont csapatának, akik számára terápiáik során Détári Vilmos csapatához hasonlóan a komplex rehabilitáció biztosítása az egyik legfontosabb szempont.

Ez a komplexitás, amit Détári Vilmos, a Központ alapítója létrehozott Szegeden, majd tavaly ősz óta megvalósít újonnan elindult budapesti központjukban is, követendő példaként szolgálhat azoknak az intézményeknek is, akik hozzájuk hasonlóan ugyanazt a célt tűzték ki maguk elé. Ilyen például a veszprémi Csodavilág Fejlesztőközpont, akikkel egyesülésük révén elindultak azon a közös úton, melynek célja, a sérült gyermekek életét boldogabbá és teljesebbé tenni. A két központ fúziójának révén a Szent Vincent Rehabilitációs Központ vendége volt a Csodavilág Fejlesztőközpont teljes csapata, hogy kicsit bepillantsanak a szegedi Központ működésébe és mindennapjaiba. A látogatásról Détári Vilmossal és Tóth Renátával, a Csodavilág Fejlesztőközpont alapítójával beszélgettünk.

AZONNAL MEGVOLT AZ ÖSSZHANG A KÉT KÖZPONT VEZETŐJE KÖZÖTT

Egy siófoki, egészségügyi konferencián találkozott Détári Vilmos és Tóth Renáta. Ahogy beszélgetni kezdtek, azonnal megvolt az összhang közöttük, hiszen rájöttek, egyazon cél vezérli őket. Mindketten ugyanis érintettként hozták létre központjukat: Vilmos súlyos stroke-jából felépülve döntött úgy, hogy a hozzá hasonló sérültek számára megteremti a komplex rehabilitáció lehetőségét a Szent Vincent Rehabilitációs Központban, míg Renáta kislánya, Panni révén valósította meg ugyanezt a veszprémi Csodavilág Fejlesztőközpontban, külön hangsúlyt fektetve a gyermekek rehabilitációjára. A kislány ugyanis oxigénhiánnyal született, ennek következtében még nem tud önállóan járni, csak segítséggel. Renátát ez ösztönözte abban, hogy létrehozza a Csodavilág Fejlesztőközpontot. Szerette volna, ha Panninak, minden terápiát egy helyen tudnának biztosítani, amire szüksége van, így a kislánynak végre lehet egy otthona, egy saját kiságya, járhat óvodába, iskolába, mint egy átlag kisgyerek.

KÖZÖS SZEMLÉLET, KÖZÖS LÁTÁSMÓD

Mint az alapítók elmondták, a két Központ fúziójával még magasabb szintű ellátást tudnak biztosítani pácienseiknek, mely egyik első lépcsőfokaként fontos, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, belelássanak egymás működésébe, így biztosítva a hozzájuk forduló betegeknek a lehető legmagasabb szintű ellátást. Ez volt most a veszprémi csapat szegedi látogatásának a célja is. “A látogatásuk elsődleges célja az volt, hogy azt a szemléletet adjuk át nekik, ahogyan mi bánunk a hozzánk érkező páciensekkel. Mivel a Csodavilág Fejlesztőközpont elsősorban gyermekrehabilitációval foglalkozik, mi pedig inkább felnőttekkel, szakmai szempontból hasznos tapasztalatokat tudtunk megosztani. Amiben újat tudtunk a veszprémi csapatnak mutatni, azok az eszközeink, melyek a gyermek és a felnőtt rehabilitációban is használatosak. Ezek használatának az elsajátításában tudtunk számukra segíteni” – árulta el Détári Vilmos.

“NAGYON SOK KÖZÖS TERVÜNK VAN”

“A Szent Vincent Rehabilitációs Központ most már közel nyolc éve működik, mi pedig még csak kétévesek vagyunk. Számunkra ez még csak a kezdete annak, amit megálmodtunk. Itt találkozik egymással a két Köpont által képviselt szemlélet, hiszen a komplexitás mindkettőnk számára nagyon fontos. Szegeden sok olyan eszközzel rendelkeznek, ami nálunk még egyelőre nincsen, akár a robotterápia, vagy az oxigénterápia, így mindenképp hasznos volt számunkra és terapeutáink számára is a látogatás, hogy beleláthattunk a szegedi Központ működésébe” – árulta el Tóth Renáta. Hozzátette, nagyon-nagyon sok közös tervük van és rengeteg ötlet motoszkál a fejükben, sőt, már bizonyos pontoknál a megvalósítás frontján is elkezdődött a közös munka.

INDUL A SZENT VINCENT KIDS

Az értékes eszmecsere nagyon fontos volt mindkét Központ számára. Ahogy Détári Vilmos beavatott bennünket, számukra elsősorban azért, mert szeretnék elindítani a Szent Vincent Kids propjektet, ahol gyermekfejlesztéssel fognak foglalkozni. “Budapesten fog megnyílni az első ilyen központunk, illetve a veszprémi Csodavilág Fejlesztőközpontot is szeretnénk továbbfejleszteni, mind infrastrukturálisan, mind eszközparkban, illetve humánerőforrás tekintetében is” – tudtuk meg Détári Vilmostól.

“HA NEKÜNK LETT VOLNA ILYEN LEHETŐSÉGÜNK, VALÓSZÍNŰ MÁR PICIT ELŐRÉBB TARTANÁNK”

“Ha én most beleképzelem magam abba a helyzetbe, amikor Panni megszületett, és, hogyha sikerül megvalósítani mindazt, amit a Szent Vincent Rehabilitációs Központtal közösen szeretnénk, akkor én nagyon-nagyon örültem volna, ha nekünk lett volna egy ilyen lehetőségünk, mert valószínű, hogy akkor nem itt tartanánk, hanem egy picit előrébb. Azt gondolom, hogy így nagyon sok családnak tudunk majd hatékonyabb segítséget nyújtani” – árulta el Renáta.

Operatőr és fotó: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb