Szegedi Arcok

A hét legcukibb híre is befutott: törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, videón mutatjuk!

Tigi és Chippo, a két törpe víziló 2008-ban állt párba a Szegedi Vadasparkban, miután beléptek az európai fajmentő tenyészprogamjába. A program sikeréhez idén negyedszerre járul hozzá a pár: április 9-én látta meg a napvilágot Szeged legifjabb vízilova, akinek névötleteket is várnak.

Mint a Vadaspark kiemelte, Tigi már gyakorlott anyaként neveli kicsinyét, jelenleg még a vízilóház biztonságában. Az első időszakban a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítják az anya és kicsinye számára, ezért csak a hím látható a kifutóban, de ahogy lehetséges, a látogatók a borjút is megtekinthetik majd a vízilóház ablakán keresztül.

A Szegedi Vadaspark videón is bemutatta a kis jövevény, akitől rögtön elolvadtunk:

VESZÉLYEZTETETT FAJ

A törpe víziló Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben és mocsaraiban él, kevésbé kötődik a vízhez, mint nagyméretű rokona, a nílusi víziló. Ezért veszélyben is inkább a sűrű bozótba menekül, mint vízbe. A két faj közötti további különbség, hogy a kisebbik vízilófaj egyedei magányosan élnek, állatkertben ezért is különítjük el a hímet és a nősténytől és a kicsinyétől. A törpe vízilót az élőhelyének pusztulása és az orrvadászat veszélyezteti leginkább, olyannyira, hogy veszélyeztetettnek számít, mindössze 2000-2500 egyede él már csak vadon. Állatkertekben stabil a helyzete a tenyészprogramnak köszönhetően, kb. 125 egyede található meg Európa állatkertjeiben. Szegeden 2011 óta örülhettünk újszülött víziló érkezésének, legutóbb 2020-ben – írja a Vadaspark.

NEVET IS LEHET ADNI A KICSINEK

Hagyománynak számít, hogy ha törpe víziló születik, a névadására pályázatot hirdetnek. Most is számítanak az ötletes javaslatokra, amelyet erre az e-mail címre várnak: [email protected], április 23-ig!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb