Közélet

Lázár János szerint a BYD első körben 4 ezer, később 9 ezer embernek ad majd munkát Szegeden

A Rádió7 vendége volt ma Lázár János, aki Hódmezővásárhely mellett Szegedről is beszélt, sőt, a BYD-t is megemlítette. Az interjú során kiderült, hogy a Szegedre érkező kínai elektromosautó-gyárban 2025-től kezdve először 50-100, majd 350 ezer autót fognak gyártani évente.

A miniszter abból kifolyólag hozta szóba Szegedet, hogy a hódmezővásárhelyi városvezetést bírálta. Szerinte, nem a kormánynak van szüksége Hódmezővásárhelyre, hanem Hódmezővásárhelynek a kormányra. A miniszter szerint Szeged példája jól mutatja, hogy ahol van együttműködés, ott pártállástól függetlenül meg tudják találni a közös hangot a kormányzattal.

ELSŐ KÖRBEN 4 EZER MUNKAVÁLLALÓVAL KEZDENEK A BYD-BEN

Botka László szegedi polgármester húsz éve nagy ellenfele a Fidesznek, de minden szembeállást félre tudtak tenni a felek, s közösen hozták a városba a világ egyik legnagyobb, új típusú autógyárát, a BYD-t. Itt 2025-től kezdve először 50-100, majd 350 ezer autót fognak gyártani évente, s az üzem első körben 4 ezer, később 9 ezer embernek ad munkát.

Lázár szerint ez a fejlesztés a bizonyíték arra, hogy ha egy polgármester normálisan viselkedik, nem a különbözőségeket keresi, a feszültséget gerjeszti, akkor a városa érdekében együtt tud dolgozni a Fidesz-KDNP-s kormánnyal – mondta a Promenad24 szerint a miniszter. A miniszter azt is kiemelte a rádiós interjú során, hogy csak márciusban 952 ezer ország- és vármegyebérletet adtak el.

AZ A SZÁNDÉK, HOGY HAZÁNK A KÁRPÁTOKTÓL DÉLRE A LEGERŐSEBB ÁLLAM LEGYEN

Lázár János azt mondta, hogy miközben a világ nagyjából kétszáz országa közül Magyarországot a fejlettsége alapján az 50. hely környékére szokták sorolni, addig az úgynevezett soft power indexeken – amelyek egy adott ország befolyási képességét mérik – ennél jóval előkelőbb helyezéseket ér el, és rendszerint a 17–21. pozícióba sorolják. Az elszigetelődés egy mese. Magyarországnak tényleges hatása van a világ alakulására – jelentette ki. Arra is felhívta a figyelmet, a kormány szándéka, hogy a Kárpátoktól délre eső terület legerősebb állama Magyarország legyen, és azt is el kívánják érni, hogy hazánk legyen az a hely, amely összeköti Keletet a Nyugattal. Szerinte a soron következő választások tétje nagyobb, mint korábban, ugyanis háborúról vagy békéről kell dönteni.

SOK FEGYVER KELL

Beszélt arról is, hogy a jelenlegi háborús körülmények között sokkal nehezebb a gazdasági helyzet. Jóval nagyobb összegeket kell fektetni a honvédelembe, amelynek csak a működésére már 1400 milliárd forintot fordítanak, miközben korábban ez a negyede volt. Ezenfelül kell teljesíteni a NATO-kötelezettséget és azt, hogy meg tudjuk védeni magunkat, ha baj van.

Rengeteg fegyvert kell vásárolnunk – jelentette ki egy ponton. Megjegyezte: folyamatosan nő a terrorveszély, és soha eddig nem volt ekkora kockázata a III. világháború kitörésének. Ez az oka, hogy többet és többet kell költeni a biztonságra, ami maga után vonja, hogy más területre kevesebb marad. Ez igaz a közlekedésre is, mégis végre tudták hajtani az elmúlt évtizedek legnagyobb horderejű tarifareformját, amely 4-4,5 millió ingázónak tette olcsóbbá az utazását.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb