Közélet

Kiderült, mit igényelt Novák Katalin a lemondása után

Háromfős titkárság segíti munkájában a volt köztársasági elnököt, válaszolta az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája. Az is kiderült, hogy a szegedi születésű Novák Katalin élt-e a lakáshasználati jogával.

A volt köztársasági elnök megbízatása február 26-án megszűnt, ugyanis az Országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát. Novák Katalin annak ellenére, hogy lemondott, megilleti minden olyan ellátás, juttatás, amely a mindenkori államfőket egyaránt. Erről a 2011. évi CX. a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény 17–22. §-ai rendelkeznek.

NEM KÉRTE A LAKÁST

Novák Katalint a havi tiszteletdíja mellett többek között megilleti egy rezidencia, ezt úgyis kérheti, hogy akár tulajdonában áll egy vagy több ingatlan is. A jogszabály alapján a lakáshoz egyfős személyzetet is biztosítanak, de még a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam biztosítja.

“Novák Katalin volt köztársasági elnök a törvény 19. § (1) bekezdés a) pontja szerint lakás használatára nem nyújtott be kérelmet” – válaszolta a kérdésre az Országgyűlés Sajtóirodája. Mindemellett legfeljebb háromfős titkárság alkalmazására is jogosult – írja a lap.

NOVÁK KATALINT MUNKÁJÁBAN HÁROMFŐS TITKÁRSÁG SEGÍTI

A titkárság elhelyezésére szolgáló helyiség biztosításának költségeit és a titkárság egyéb dologi és személyi feltételeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. Novák Katalint munkájában háromfős titkárság segíti, ezt a munkát pedig a Szabad György Irodaházban végzik. Ezt a központi költségvetésből finanszírozzák. A korábbi államfő egyébként élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra, az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. A törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor bejelentheti – tették hozzá. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb