Smart Szeged

Óriási büszkeség, Szeged mellől: nemzetközi építészeti díjat zsebelt be a SiP paneles gyorsházakat építő KöltözzMa

Rendkívül rangos, nemzetközi építészeti díjat zsebelt be az innovatív, grafitos SiP paneles gyorsházairól közismert KöltözzMa. Mint az egész kontinensen meghatározó építészeti elismerésnek számító Big SEE Architecture Award zsűritagjai bejelentették, az idei nagydíjukat egy, a Komárom-Esztergom megyei Környén megépített ház nyerte meg, melyet a Szeged melletti Deszken működő cég valósított meg a Czáka Stúdió tervei alapján, a METO Építő Zrt-vel kooperációban.

EURÓPA EGYIK LEGKOMOLYABB ÉPÍTÉSZETI DÍJA LANDOLT SZEGED MELLETT

A Big SEE díjat a Ljubljana – i Zavod Big alapítvány hozta létre, mint az Építészfórum írta, a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A zsűri különböző kritériumok alapján értékeli a projekteket, fontos szempont

  • az innováció,
  • az intelligens tervezés,
  • az eredetiség,
  • a fenntarthatóság,
  • a társadalmi tudatosság,
  • valamint a funkcionalitás is.

A Big SEE Architecture Award az évek során meghatározó építészeti elismeréssé nőtte ki magát. 

TÓPARTI WEEKEND-HÁZ NYERTE EL A 2024-ES DÍJAT

A 2024-es győztes, 949 négyzetméteres telken fekvő, 64 négyzetméteres ingatlan a Vértes Üdülőközpont központi részén, a szomszédos horgásztó északkeleti oldalán található, a Big SEE az alábbiakat írta róla:

“A hétvégi ház építészeti koncepciója a hagyományos házformákból merít ihletet. Az L alakú ház két végének teljes felülete nyitott, elősegítve a külső és belső terek közötti kapcsolatot. Az egyik vége a tóra panorámás kilátást nyújtó gyülekező/nappali/étkező, a másik pedig a hálótérként szolgál, összekötve a napfelkeltével és a kerttel.”

100% ÖKÖ-TUDATOS KONCEPCIÓ, A FŐSZEREPBEN A GRAFITOS SIP PANELLEL

A nagydíj pénteki kihirdetése után telefonon értük el a KöltözzMa alapítóját, Nádasdi Csabát és a cég ügyvezetőjét, Nádasdi-Sándor Szilviát, akik euforikus hangulatban azt nyilatkozták, hogy ez az eddigi történetük legnagyobb elismerése, amelyért borzasztóan hálásak minden kollégájának, egyben a velük közösen dolgozó partnereknek és természetesen a ház megrendelőjének is.

Mint az ügyvezető elmondta, azért is nagy szó a Big SEE Architecture Award elnyerése, mert a 2024-es díjat egy olyan ház kapta, amit 100%-ban környezettudatosra terveztek, a kivitelezés során minél kisebb öko-lábnyomot hagyva, a zöld gondolkodást és a takarékosságot szem előtt tartva. A nyaralóként funkcionáló épület a KöltözzMa sajátosságának számító grafitos SiP panelekből áll, amely a hagyományos tégla épületeknél sokkal gazdaságosabban üzemeltethető.

Az elismerésről hamarosan egy videós Szeged365 interjúval érkezünk.

A cikkben szereplő fotókat Czáka Zoltán tervező és Minorics Krisztián, a ház büszke és újdonsült tulajdonosa készítette (forrás: Big SEE).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb