Közélet

Gubanc van a Vértónál: durván lecsökkent a víz szintje, kimentik a halakat is – mutatjuk, mi történt

“Miért engedik le a Vértóról a vizet? Mi történik szegény halakkal?” – tette fel a kérdést aggódva szerkesztőségünknek Erzsébet olvasónk, aki szerint már csak kacsaúsztatónyi víz van benne, majd Tamás is arra hívta fel a figyelmünket, hogy egyre alacsonyabb a vízállás a helyszínen. Rákérdeztünk a Szegedi Vízműnél, hogy mi történik a Vértónál, mutatjuk, mit válaszoltak!

Mint kiderült, a napokban egyre csak apadt a Vértó vízszintje, ami számos olvasónknak is feltűnt. A szerkesztőségünkhöz befutott fotókon is jól látható, hogy van, ahol már a kis stégeket sem éri el a víz szintje:

MEGHIBÁSODÁS TÖRTÉNT, KIMENTIK A HALAKAT

Érdeklődtünk tehát a Szegedi Vízműnél, hogy mi történik a helyszínen, hiszen ők üzemeltetik a tavat. Mint szerkesztőségünknek írták a zsilip-tolózár hibásodott meg. Így írtak:

“A Szegedi Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő Vértónál üzemelő – a vízszint szabályozásához szükséges – zsilip-tolózár átereszt, feltételezhetően meghibásodott, melynek következtében a vízszint folyamatosan csökkent. A rendszer biztonságos üzemeltetése érdekében szükségessé vált a zsilip-tolózár javítása. A javítás csak a tó vízszintjének jelentős csökkentésével oldható meg, így szükségessé vált a tóba telepített halak megóvása érdekében a halak lehalászása, és biztonságos, átmeneti tárolása a javítás, valamint a vízszint visszatöltés idejére.”

Azt is hozzátették, hogy a halmentés-lehalászás megkezdődött az illetékes hatóság előzetes engedélyével. A halak kimentését követően kerülhet sor a tolózár javítására, majd a vízszint visszatöltésére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb