Sport

Evezős Eb és olimpiai kvalifikáció: Galambos Péter a legjobb hat között, nagy küzdelmek várhatóak a pénteki reményfutamban is a Maty-éren

Lőrincz Attila szövetségi kapitány szerint a kvalifikációs számok megadták az alaphangot az evezős Európa-bajnokság, illetve az olimpiai és parakvalifikációs regatta nyitónapján a szegedi Maty-éren.

ÍGÉRETES KEZDÉSEKET LÁTHATTUNK

 “Pétervári-Molnár Bendegúz egyből továbbjutott, ami magáért beszél. Végig kontrollálta a futamot, ennek nagyon örültem. Technikailag is a legjobbját hozza, jó formában van, nem kell reményfutamoznia, így lépésről lépésre halad előre” – mondta az MTI-nek Lőrincz Attila a férfi egypárban egyenes ágon döntőbe jutott kétszeres olimpikonról, majd a női egypárra áttérve hozzátette, hogy Gadányi Zoltána is bíztató versenyzést mutatott. “Ő olyan típus, aki szép lassan melegszik be. Korábban is az jellemezte, hogy az utolsó pályái voltak a legjobbak, a mai teljesítménye alapján szerintem be fog tudni jutni a döntőbe.”

PÉNTEKEN ÉS VASÁRNAP IS NAGY KÜZDELMEK JÖNNEK A PÁRIZSI SZEREPLÉSÉRT

A pénteki reményfutamból az első két helyezett biztosítja helyét a legjobb hat között, akik vasárnap csapnak össze a párizsi repülőjegyért. A női könnyűsúlyú kétpárban pályaosztó futamot rendeztek, ebben Bene Dorottya és Szili Dorina negyedik lett, ez a páros vasárnap küzdhet a kvótákért, míg a férfiaknál Galcsó Vencel és Szőllősi Balázs a reményfutamban lesz érdekelt pénteken, nekik két hajót kell megelőzniük az A döntőbe jutásért.

GALAMBOS PÉTER MÁR A NYITÓFUTAMBÓL BEKERÜLT A LEGJOBB HAT KÖZÉ

Az Eb versenyszámaiban a kétszeres Európa-bajnok Galambos Péternek remek hajrával már a nyitófutamból sikerült második helyen beverekednie magát a legjobb hat közé, így két nap pihenő vár rá. “Az egyik esélyesünk az Eb-n, ennek megfelelően meg is adta a verseny alaphangját. Örülünk, hogy éremesélyeshez méltón egyből bejutott az A döntőbe, mindezt ráadásul egy olyan futamból, amelyben mások is a medálokért küzdhetnek majd” – emelte ki az MTK 37 éves evezősével kapcsolatban, aki világbajnoki címvédő svájci riválisát is megelőzte.

A FIATAL VERSENYZŐK IS HELYT ÁLLTAK

Lőrincz Attila szerint a fiatal versenyzők is helyt álltak, több egységnél pedig még lehet apróbb technikai dolgokon javítani a pénteki reményfutamokig. “Nagyon pozitív volt a hangulata a csapatnak, voltak, akik hozták az elvárhatót, míg vannak, akiknek a reményfutamban a minimálisnál több esélyük van a továbbjutásra. Nekik nyilván taktikázniuk kell, de most van az a pillanat, amikor át kell lépniük a határaikat” – fogalmazott Lőrincz Attila, aki a pénteken bemutatkozó Szabó Bence, Furkó Kálmán férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesről elárulta, akár az aranyéremre is esélyesek lehetnek.

A csütörtöktől vasárnapi tartó kvalifikációs regattán 13 kvóta talál gazdára: az egypárevezősöknél az első három helyezés ér olimpiai indulási jogot, míg a könnyűsúlyú kétpárban az első kettő biztosítja helyét a játékokon, a paraevezősöknél viszont csak a győztes váltja meg a jegyét Párizsba. Ezzel egyidőben zajlik az Európa-bajnokság, melyen kilenc magyar egység áll rajthoz a négy nap alatt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb