Szegedi Arcok

Herczeg T. Tamás visszatér Szegedre – a Szabadtéri Játékok volt igazgatója egy öt állomásos ciklus lezárására készül városunkban

Herczeg T. Tamás visszatér Szegedre. A színházszerető közönség örömére ugyanis a Szabadtéri Játékok volt igazgatója, május 3-án, pénteken a Szegedi Pinceszínházban állítja színpadra Moliére: Képzelt beteg című darabját. Fontos mérföldkő lesz ez az életében, nem csupán azért, mert újra városunkban alkothat, hanem rendezői ciklusának is jelentős állomásaként tekint rá. Ez már ugyanis az ötödik Moliére előadás lesz, ami a nevéhez köthető Szegeden, s egyúttal egyfajta összefoglalása annak a Moliére sorozatnak, amit eddig lehetősége nyílt elkészíteni. A méltán híres komédiáról, s annak rendezői megvalósításáról, Herczeg T. Tamással beszélgettünk.

A rendező beavatott bennünket a Képzelt beteg című darab rendezői koncepciójába, melyre hatással van, hogy a szerző komédiáiban visszatérően figurázta ki a tipikus emberi gyengeségeket, így a művek színpadi rendezései némileg az előzőek művészi továbbgondolása is.

AZ UTOLSÓ MOLIERE DARAB

A Képzelt beteg Moliére utolsó darabja, ugyanis a mű negyedik előadásán, 1673. február 17-én rosszul lett a színpadon majd hazatérve meghalt. “Az eseménynek a komédiázás és a vígjáték mellett úgy érzem, van egy erősebb gondolati síkja is, amit a pinceszínházi előadásban ki is bontunk. A Képzelt beteggel lezárul a szegedi Moliére ciklusom” – árulta el Herczeg T. Tamás.

ÚJ ÉLMÉNYT ÍGÉR A DARAB

A rendező, aki jelenleg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, és a Színházművészeti Intézet vezetője, abba is beavatott bennünket, hogy szegedi születésűként a városra mindig az otthonaként tekint, akkor is, ha csak vendégségbe jön dolgozni. Mindenképpen felemelő érzés számára városunkban alkotni. Azt is elárulta, azok számára, akik látták a korábbi, szegedi Moliére rendezéseit, különös meglepetéseket is tartogat majd az előadás. “Számukra olyan reflexiókat kínál a produkció, amelyek más síkba, és kontextusba helyezik a művet” – tudtuk meg a rendezőtől.

NEM CSUPÁN A SZÍNPADI JÁTÉKKAL, HANEM A SZÖVEGGEL IS Ő FOGLALKOZOTT

Herczeg T. Tamás abba is beavatott bennünket, nagyon szereti és inspirálónak találja Moliére műveit. Most először nem csupán a színpadi játékkal, hanem a szöveggel is ő foglalkozott. Illyés Gyula fordítás alapján az átiratot másodmagával, Czene-Polgár Donát dramaturg hallgatóval készítette.

A PINCESZÍNHÁZ MŰVÉSZEI MELLETT SZÁMOS VENDÉGMŰVÉSZ IS FELTŰNIK A SZÍNPADON

Hozzátette, a szereplőgárda alapvetően a Szegedi Pinceszínház társulatából áll össze. Kancsár Orsolya igazgató kérte fel az előadás rendezésére, aki szintén játszik a darabban, ahogy Varga Bálint, a Pinceszínház művészeti vezetője is. Vendégművészként a darab címszerepében Cserna Antalt láthatja majd a közönség, akinek a lánya, a Marosvásárhelyen végzett színésznő, Cserna Lulu alakítja Angelika szerepét, vagyis a színpadon is apa-lánya párost alakítanak. De színpadra lép Irsai Farkas László is, valamint a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Molnár Erika, továbbá Nagyhegyesi Zoltán, aki szintén a Pinceszínház tagja és a Békéscsabai Jókai Színház vezető színésze, Tege Antal.

EMBERI KARAKTEREK, MELYEKBEN MAGUNKRA ÉS EGYMÁSRA ISMERHETÜNK

A Moliére művek különlegessége, hogy a szerző rólunk írt, s ettől nehéz is lenne elszakadni, árulta el a rendező. “Olyan alapvetően emberi karakterekről írt, amelyek ma is igazak. Ha csak a Képzelt beteget nézem, mindannyian ilyen-olyan módon képzelt betegek vagyunk, vagy azért, mert a kötelező szűrővizsgálatunkra kell elmenni egyfajta prevencióból, de a betegség képe akkor is ott lebeg felettünk. Mások lélekbúvárhoz járnak, tehát mindannyiunkban ott élnek azok a problémák, melyekről Moliére írt. Ezek a moliéri karakterek nap, mint nap szembejönnek velünk. Magunkra és egymásra, a bennünket körülvevő társadalmi szereplőkre, politikusokra és aktuális véleményvezérekre ismerhetünk megmosolyogtató módon, s mindeközben meg életünk részei ezek a karakterek is. Moliére ezért örökérvényű, művei pedig remekművek” – vélekedett a rendező.

Herczeg T. Tamás azt is elárulta, az életét jelenleg elsősorban a tanítás és a felsőoktatás menedzsment tölti ki, ahogy befejezi a Moliére darabot Szegeden, Zalán Tibor kortárs író új drámájának bemutatására készül majd, mely a Békéscsabai Jókai Színház jövő évadának első bemutatója lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb