Közélet

“Mindenkinek fel kell nőnie ehhez a fejlődéshez”: a mesterséges intelligencia alkalmazásairól indított kurzust az SZTE és az Iparkamara

Négy alkalomból álló, ingyenes, a mesterséges intelligenciáról szóló kurzussorozatot szervezett vállalkozók számára az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Szoftverfejlesztés Tanszéke és a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara. Az érdeklődők megismerkedhettek többek között a nagy nyelvi modellekkel, az intelligens adatelemzéssel és az MI segítségével működő ügyvitel automatizálással. A SZTE és a gazdasági önkormányzat folytatja a közös munkát.

Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy a vállalatok hogyan tudják beépíteni a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia (MI) megoldásokat cégük mindennapi életébe. Annak érdekében, hogy a vármegyei vállalkozók meg tudjanak felelni a kor elvárásainak, valamint hatékonyan tudják beépíteni működésükbe a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket, közös MI kurzussorozatot szervezett áprilisban a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarSzoftverfejlesztés Tanszéke és a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK).

AZ ÚJONNAN KIALAKÍTOTT MI LABORBAN FOLYTAK A KURZUSOK

A vállalkozások heti rendszerességgel, keddenként találkoztak az SZTE Informatikai Intézet Árpád téri épületének alagsorában újonnan kialakított MI laboratóriumban, ebből eredően az ingyenes kurzussorozat a “Pince Akadémia – MI kurzusok” címet viselte.

INTENZÍV EGYÜTTMŰKÖDÉS

Dr. Gyimóthy Tibortól, az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszék kutatás-fejlesztési vezetőjétől illetve Dr. Ferenc Rudolf tanszékvezetőtől megtudtuk, hogy a szegedi egyetem kutatói nagyon intenzív K+F együttműködést folytatnak nemzetközi és hazai vállalati partnerekkel az MI területén. Az együttműködő partnereik között megtalálhatók multinacionális cégek illetve hazai kisvállalkozások is. Az ipari projektek során a tanszék munkatársai sok olyan kompetenciát szereztek, amely hasznos lehet más partnerek számára is. Erre alapozva döntött úgy a tanszék, hogy elindítja a Pince Akadémia kurzussorozatot, amelynek keretében lehetőség nyílik ezen kompetenciák gyakorlati alkalmazhatóságának bemutatására.

TÖBB MINT ÖTVEN VÁLLALKOZÓ VETT RÉSZT A KURZUSON

A kiscsoportos rendezvényeken az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszék munkatársai tartottak előadásokat. Először a nagy nyelvi modellek világába vezették be a vállalkozókat, akik ezt követően az MI alapú intelligens adatelemzés tudnivalóit sajátították el, majd arról hallhattak előadást, hogy miként lehet optimalizálni gépi látás segítségével a termelést, végül pedig az MI segítségével működő ügyvitel automatizálásról tanultak. A négy alkalmon összesen több mint ötven vállalkozó bővítette tudását.

MEGOLDÁS A PROBLÉMÁKRA

Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, sorra jelennek meg hírek a nagy nyelvi modellek, a gépi látás vagy az intelligens adatelemzés sikeres alkalmazási lehetőségeiről, azonban nem könnyű eldönteni, hogy ezek a megoldások hogyan adaptálhatók egy adott cég környezetében. Ebben nyújtott segítséget a vállalkozók számára az áprilisi kurzussorozat, hiszen a kamara feladata az, hogy foglalkozzon a vállalkozások problémáival és megoldást találjon arra – tette hozzá.

FEL KELL NŐNI EHHEZ A FEJLŐDÉSHEZ

Az elnök kiemelte, az informatika exponenciális fejlődése előbb vagy utóbb, de megjelenik a munkahelyeken, a cégeknél és a vállalatoknál, ezért mindenkinek fel kell nőnie ehhez a fejlődéshez, mindenkinek újra kell képeznie magát. A kamara ezért vesz részt az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszék által  indított Pince Akadémia kurzusok szervezésében, hogy így támogassa a vármegye vállalkozóit ebben a fejlődésben, önképzésben.

TOVÁBBI MI KURZUSOKAT SZERVEZNEK

Az ingyenes kurzusok nagy népszerűségnek örvendtek a vármegyei vállalkozók körében, ezért az SZTE és a CSKIK úgy döntött, folytatják a közös a munkát és hamarosan újabb MI kurzussorozatot hirdetnek meg a cégek/vállalatok vezetői és tulajdonosai számára.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb