Szegedi Arcok

Szép gesztus tőlük: szegedi sportolók hívják fel a figyelmet arra, hogy segítsünk egy donorra váró szegedinek

Szeged legkedveltebb csapatai és sportolói hívják fel a figyelmet arra, hogy “legyél te is őssejtdonor”. A figyelemfelhívás mögött Az OTP Bank-PICK Szeged férfi kézilabda-, az SZTE-Szedeák férfi kosárlabda-, a Szegedi VE férfi vízilabda-, a Szegedi RSE női és férfi röplabda-, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapata és a Szegedi Úszó Egylet válogatott sportolói állnak. A történet onnan indul, hogy egy szegedi nő már régota vár donorra.

EDIT MÁR RÉGÓTA DONORRA VÁR, NEM MINDEGY MILYET KAP

A történet onnan indult, hogy a Szegeden élő Edit régóta donorra vár, és abban reménykedik, hogy hamarosan találnak neki egy olyan embert, aki segíteni tud rajta. Dr. Modok Szabolcs orvos elmondta, hogy Magyarországon nagyon kevesen jelentkeznek donornak, a világon 40 millió jelöltet tartanak nyilván, hazánkban viszont csak hétezret, és nagyon lassan nő a számuk. Nem csoda, hogy a magyar betegek rendszerint német vagy lengyel donortól kapnak őssejteket- írja a SZOTE Facebook oldala. A felhívás mögött Szeged legkedveltebb csapatai és sportolói állnak. Az OTP Bank-PICK Szeged férfi kézilabda-, az SZTE-Szedeák férfi kosárlabda-, a Szegedi VE férfi vízilabda-, a Szegedi RSE női és férfi röplabda-, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapata és a Szegedi Úszó Egylet válogatott sportolói.

HAZÁNKBAN TÖBB SZÁZEZREN VÁRNAK A MEGFELELŐ DONORRA

Magyarországon betegek százai, világszerte pedig többszázezer beteg csak az önkéntes donorok adományára számíthat. A véletlenszerű egyezés esélye két idegen között elenyésző, ezért minden beteg részére nemzetközi szinten történik a donorkeresés. A nemzetközi szervezet 40 millió önkéntes donort tart nyilván, de ennek ellenére a betegek legalább 25%-ának nem találnak megfelelő donort. Minden új regisztrált donor ezeknek a betegeknek a túlélési esélyét növeli. Magyarországon eddig  már 1000 beteg kapott így segítséget- írja az Országos Vérellátó Szolgálat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb