Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Sikersztorik: 30 éves sem volt, amikor felhúzta a régió vezető napelemes cégét, a legnagyobb projektjének mégis a gyermekeit tartja Telc Ede

30 éves sem volt, amikor megkapta a vállalkozók legnagyobb elismerésének számító VOSZ-díjat, sőt, még akkor sem, amikor felépítette Szeged és a régió piacvezető napelemes vállalkozását. Telc Edével, az Alpha Sun Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. Ha már egy solar cég került a fókuszba, a beszélgetést a NOVA Szeged tetején ejtettük meg, ahol Ede vállalkozása egy grandiózus, közel 500 kW-os rendszer telepítését fejezi be a napokban.

DCIM\100MEDIA\DJI_0718.JPG

HIRTELEN TÖRTÉNT AZ EGÉSZ

Ritka dolog, hogy valaki 30 év alatt vállalkozni kezd, az pedig még ritkább, hogy röpke 3 év leforgása alatt az ország egyik meghatározó, egyben a régió piacvezető cégét építi fel. A szegedi Telc Ede – akinek egyébként nem ez az első cége, évek óta informatikai termékek kereskedelmével is foglalkozik emellett az ingatlan értékesítésben is van bőven tapasztalata – a fent leírt, igencsak szűk “klub” oszlopos tagja. A vállalkozó szellemű szegedi fiatal azt követően döntött a cégalapítás mellett, hogy annak dacára, hogy 2021 környékén már kristálytisztán látni lehetett a közelgő energia-krízis jöttét, nagyon kevés napelemes cég hirdetése jött vele szemben az interneten. “Hirtelen volt, villámgyorsan fel kellett vennünk a ritmust” – emlékezett vissza az indulás heteire. Mint mesélte, számára ösztönző körülmény volt, hogy a témában érdeklődő ismerősei rendre arról számoltak be, hogy más cégek hónapokra adnak csak ajánlatot, szakemberhiányra hivatkozva.

“Szakemberhiány nincs, maximum problémák az anyacéggel, amelyek miatt nem akarnak ott dolgozni a szakemberek”

– szögezte le a fiatal szegedi vállalkozó, aki szerint a sikerük titka, hogy nagyon jó csapattal sikerült körbevennie magát.

EDZŐTEREM-IRODA, AHOL CSAKIS A FŐNÖKÖT ÉR FÖLDHÖZ VÁGNI

Az utóbbi tagjaival – mint a NOVA tetején lezajlott beszélgetés során is érezhettük – roppant közvetlen a viszonya, olyannyira, hogy a munkaidő végeztével gyakran kötnek ki az Alpha Sun edzőteremként is funkcionáló közösségi terében, ahol a főszerepben a különféle küzdősport-eszközök vannak. Arra a kérdésünkre, hogy csak a zsákot püfölik egy fárasztó napot követően, vagy egymást is, óriási mosollyal annyit válaszolt, hogy

“csakis engem.”

“APA, EZT A NAPELEMET TE RAKTAD?”

Óriási öröm volt, amikor úgy tisztelték meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által átadott “Év Vállalkozója” díjjal, hogy még 30 éves sem volt, ilyesmit minimum kétszer ennyi idős cégvezetők szoktak kapni, a karrierjük elismeréseként. Ha már szóba került az elismerés, megkérdeztük Telc Edét, hol látja magát 30 év múlva.

“Talán egy kandalló előtt látom magam, körülöttem legalább hat unokával, miközben az akkor pont 35 éves ikerfiaim dolgoznak a családi vállalkozásban… persze csak annyit, amennyi jól esik nekik, a lényeg, hogy legyenek boldogok”

– válaszolta, majd hozzátette, hogy meggyőződése, hogy

egy szülő legnagyobb projektje a saját gyermeke.

Ede egyébként két 5 éves kisfiú büszke apukája, akik elmondása szerint mindent szeretnek csinálni, amit ő, legyen szó sportról, természetjárásról vagy napelemekről. Amikor az ikrek meglátnak valahol egy napelemet, rögtön megkérdezik, hogy “Apa, ezt Te raktad?”, amire az Alpha Sun ügyvezetője szerint egy picit kényelmetlen érzés, ha nemet kell mondania, így számára ez az egyik motiváció.

ÓRIÁSI PROJEKTBE VÁGTÁK A FEJSZÉJÜKET

Az alábbi videóban a vállalkozói sikersztori részletei mellett az Alpha Sun legújabb projektjét is bemutatjuk, a NOVA tetején a csapat egyik meghatározó szakembere, Juhász József avatott be bennünket a részletekbe. Mint magyarázta, egy 500 kW-os rendszer telepítésén dolgoznak, amely a bevásárlóközpont éves energiafogyasztásának 80%-át is le fogja fedni. A helyszínen 545-ös panelekkel dolgoznak, amelyek Tier-1 minősítéssel rendelkeznek, a telepítést pedig nagyon komoly mérnöki előkészítés előzte meg, amelynek során a tájolást, a fekvést és a dőlésszögeket is úgy optimalizálták, hogy a lehető leghatékonyabb lehessen a nagyszabású beruházás.

Az Alpha Sun kulcsra kész napelem-rendszereit online IDE KATTINTVA találod, telefonon pedig a +3630 182 – 7071 számon tudsz szaktanácsadást kérni. A napelem rendszerek teljeskörű kivitelezésén felül a cég vállal gyenge és erősáramú kivitelezéseket, mind lakossági, mind pedig ipari szegmensben, illetve kamera rendszerek kiépítésében is bátran keresheted őket.

A következő, a témában készülő Szeged365 videókban azt is megmutatjuk, hogyan dolgozik az Alpha Sun csapata egy családi ház tetején, nyaralón, irodaházon.

Riporter: Kisházi Sándor

Operatőr: Magyar Andor

Drónfelvételek: Petrács Alex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb