Közélet

Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás segítségével Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került külföldi kézbe (frissítve)

Dobrev Klára állítása szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök „egy köztörvényes bűnöző”, aki a 2000-es évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket, írta meg a Telex.

SZEGED KÖRNYÉKÉN TÖBB MINT EZER HEKTÁRNYI TERMŐFÖLD KERÜLHETETT STRÓMANOKON KERESZTÜL KÜLFÖLDI KÉZBE

„Az ügyet hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be” – mondta a DK EP-listavezetője. Állítása szerint Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Dobrev Klára azt mondta, az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte.

Dobrev Klára szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás, akit egy konkrét termőföld-ügylettel is összefüggésbe hozott.

Azt mondta, hogy egy 103 hektáros föld előbb egy Gy. Ernő nevű strómanhoz került, aki Sulyok Tamás segítségével egy másik strómannak, K. Lászlónak ajándékozta tovább ingyen a földet, aki aztán kölcsön- és jelzálogszerződést kötött egy osztrák családhoz köthető céggel, az Agronómia Kft.-vel, valamint haszonélvezeti jogot is adott a cég tulajdonosainak.

SULYOK TAMÁS JÁRT EL AZ ÜGYBEN ÜGYVÉDKÉNT DOBREV KLÁRA ÁLLÍTÁSA SZERINT

Az első szerződésben szerinte le is írta, hogy Gyuris ügyvezetőként azért vette meg, mert az Agronómia – tulajdonosi háttere miatt – nem lehet vevője a földnek. Azonban a szerződésben rögzítették, hogy a föld felett az Agronómia Kft. rendelkezik. Dobrev Klára állítása szerint a kölcsönszerződést, a jelzálogszerződést, valamint a haszonélvezet bejegyeztetését is Sulyok Tamás intézte ügyvédként, és egyben ő volt az osztrák cég magyarországi kézbesítési megbízottja is.

Dobrev Klára emiatt lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, és közölte, hogy csütörtökön az ügyészségnek is átadja az iratokat, amelyek szerinte bizonyítják a bűncselekményt.

KÉRDÉS, HOGY AZ ÜGYÉSZSÉG INDÍT -E NYOMOZÁST EGY 24 ÉVVEL EZELŐTTI ÜGYBEN

Az ügyben több kérdés merül fel. A földek eladása vajon kimerítethette-e a bűncselekmény feltételeit, elévültek-e a 24 évvel ezelőtti cselekmények, és hogy az ügyészség indít-e ebben az ügyben nyomozást. Az elévülésre vonatkozó kérdésre Dobrev Klára azt mondta, abban az ügyészség tud dönteni.

FRISSÍTVE: REAGÁLT A SÁNDOR PALOTA

Reagált a Sándor-palota Dobrev Klára kijelentéseire, írta meg a Telex. Az elnöki hivatal friss közleménye szerint „Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök több mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Dr. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.”

Azt is írják, hogy az államfő „állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott, és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében”. A Sándor-palota szerint „az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja”.

A köztársasági elnöki hivatal „a rágalmazóval szemben megteszi a megfelelő jogi lépéseket”, írják, vagyis várhatóan pert indítanak Dobrev Klára ellen.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb