Közélet

Élő adásban csap össze ma Deutsch Tamás, Dobrev Klára és Magyar Péter a közmédiában – jön az EP-listavezetők vitája

Ma este nyolc órától élőben közvetíti az EP-listavezetők vitáját a köztévé a Várkert Bazárból. A tizenegy listát állító szervezet vezetőjének vitáját Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálja majd. Az eseményt nagy várakozás övezi, az állami televízióban ugyanis hosszú évek óta nem volt ilyesmire példa, írta meg a HVG.  

TIZENEGY PÁRT VESZ RÉSZT A VITÁN, FIDESZES POLITIKUS HOSSZÚ IDŐ UTÁN MOST ELŐSZÖR ÁLL KI VÁLASZTÁSI VITÁRA

Témája az EP-választás lesz, ennek megfelelően meghívást kapott mind a 11 párt, amelyik európai parlamenti listát állított, vagyis a Megoldás Mozgalom, az LMP–Zöldek, a DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek, a Második Reformkor Párt, a Mindenki Magyarországa, a Momentum, a Fidesz–KDNP, a Jobbik, a Tisztelet és Szabadság Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk.  A csütörtöki esemény azért is lesz rendkívüli, mert hosszú idő után most először áll ki választási vitára fideszes politikus.

DOBREV KLÁRA, MAGYAR PÉTER, DEUTSCH TAMÁS ÉS DONÁTH ANNA OTT LESZNEK

Az már biztos, hogy Dobrev Klára ott lesz, mint írta, “addig fogja mondani, amíg belé nem fojtják a szót”, és megjelenik majd Magyar Péter is, aki pártja szerint “nem vitázni, hanem győzni érkezik”. A Tisza Párt listavezetője leszögezte, az MTVA által küldött nyilatkozat ellenére nem csak a megadott témákról beszél majd, hanem arról, ami szerinte a magyar emberek problémája, de ugyanezzel a dokumentummal volt problémája Donáth Annának is.

A Momentum listavezetőjének részvétele így egy darabig kérdéses volt, végül azonban a közmédia annak ellenére is jelezte, hogy várják a vitán, hogy nem írta alá a nyilatkozatot. Csütörtök délelőtt aztán közölte, hogy elmegy a vitára, amelyen a fő ellenfél a két műsorvezető lesz.

Deutsch Tamás korábban az RTL Híradónak erősítette meg, hogy részt vesz a vitán, a Kutya Párt pedig “a megfelelő helyre a megfelelő embert”, vagyis Tóth Imre Bruti humoristát küldi a “kabaréba”. 

MÁRKI-ZAY PÉTER OTT LESZ

Úgy néz ki, nem megy be a stúdióba Vona Gábor. Korábban a Népszava arról számolt be, hogy a Második Reformkor nem a listavezető Vonát, hanem a második helyen álló Pekárné Farkas Emesét küldi vitázni. A lap értesülései szerint a Megoldás Mozgalmat Huszár Viktor, a párt EP-listavezetője képviseli majd, ott lesz az LMP színeiben Ungár Péter, a jobbikos Róna Péter és a Mi Hazánk se marad ki a vitából. Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa listavezetője a HVG-nek megerősítette: ott lesz a Várkert Bazárban.

ÍGY ALAKUL A VITA MENETE

A vita nyolcvanperces lesz és a közmédia egykori híradósa, Németh Balázs, valamint Novák Katalin korábbi kommunikációs igazgatója, Volf-Nagy Tünde vezetik majd a műsort. A 11 részvevő mindegyike összesen nyolc percet beszélhet majd, szigorú leosztásban: 1-1 perce lesz mindenkinek bemutatkozásra, majd reagálásra a vita végén, a kettő között pedig három blokkban beszélnek a megadott témákról, egyenként 2 percben, a fel nem használt másodperceket pedig nem lehet átcsúsztatni. 

EZEK A TÉMÁK VÁRHATÓAK

Az első két téma “az Európai Unió védelme és biztonsága”, valamint a “migráció és menekültügy” lesznek, a harmadik felvonásban pedig a résztvevők dönthetnek, hogy a mezőgazdaságról vagy a demokráciáról, jogállamról alkotott véleményüknek adnak hangot, esetleg kitérnek mindkettőre. 

MEGMOZDULÁSOKAT SZERVEZTEK A VÁRKERT BAZÁR MELLÉ

A vitával párhuzamosan megmozdulást szervez a Tisza Párt és a Kutya Párt is a Várkert Bazár mellé, előbbi közös vitanézésre hívja szimpatizánsait, utóbbi pedig mikrofonokkal és pódiumokkal készül arra, hogy bárki elmondhassa véleményét az EU jövőjéről. 

Forrás: hvg.hu/telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb