Közélet

Soros, háborúpárti baloldal, démonok és második középkor – így indult az EP választási vitaműsor, ahol igazából senki sem vitatkozott

18 év után először tartottak választási vitaműsort a köztévében, amelyen többek között Deutsch Tamás, Dobrev Klára és Magyar Péter is részt vett. A műsor struktúrájából adódóan klasszikus – érveket ütköztető – vita helyett sok, rövid, egy-egy témára felfűzött politikusi monológ várta a nézőket. A csütörtök este 8-kor elindult EP-listavezetők vitáján mind a tizenegy listát állító szervezet vezetője részt vett, a nem túl izgalmas eseményt Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálta.

Cikkünkben a 11 jelölt bemutatkozását szemlézzük, a teljes, két órás műsort pedig IDE kattintva tudod visszanézni.

HUSZÁR SZERINT MI VAGYUNK AZ EU LEGKORRUPTABB ORSZÁGA

Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom EP-listavezetője mutatkozott be először, aki azzal indított, hogy ő nem profi politikus, hanem az MTA tagja, egy nemzetközi szakember.

Kérdőre vonta a “profi” politikusokat, feltéve a kérdést, hogy

mit értek el az elmúlt 20 évben?

Mint magyarázta, az Eurostat és a Transparency International felmérései szerint Magyarország az EU legszegényebb és legkorruptabb országa.

EZEN A VÁLASZTÁSON NEM LEHET A KORMÁNYPÁRTOT LEVÁLTANI

Ungár Péter (LMP) listavezetője egy kis elmélkedéssel kezdte, mint magyarázta, a politika lehet jó dolog, ahol érvelni és vitatkozni tudunk. Az EP-listavezető úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszak nem ilyen volt. Ezúttal a politikus elnézést kért, hogy nem teljesítette a politika azt az elvárást, amelyet az emberek elvártak tőle.

Ungár kijelentette: ezen a választáson nem lehet a kormánypártot leváltani.

DOBREV KLÁRA AZ ATV REKLÁMARCA LETT… A KÖZTÉVÉBEN

A DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek képviseletében jelen lévő Dobrev Klára azzal indított, hogy “ez a vita nem valódi vita”, majd – a műsor során többször is – az ATV szombaton esedékes vitaműsorára invitálta a TV-nézőket. A DK listavezetője ugyanakkor bejelentette, hogy az este folyamán arról kíván beszélni, hogy Orbán Viktor mennyire gazdagodott meg.

MÁSODIK REFORMKOR HELYETT MÁSODIK KÖZÉPKOR

A Második Reformkor Párt képviselője, Farkas Emese elmondta, a második középkorban élünk és ahol nem jó fiatalnak lenni, ott senkinek sem lesz jó. Úgy véli, hogy a magyar politika nem kínál jövőképet a fiataloknak. Kiemelte, hogy véget kell vetni a fiatalságellenes-politikának.

MZP SZERINT ŐK A TISZTESSÉG ÚTJA

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter – aki a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője is – azzal indított, hogy az ő közösségük képviseli a leginkább az elszámoltatást.

“Az utolsó fillérig elszámoltunk”

– magyarázta, majd elmondta, szerinte ők „a tisztesség útját képviselik”. Azt állította: Hódmezővásárhelyen már bebizonyították, hogy a legdurvább fideszes ellehetetlenítés mellett is lehetséges a legkevésbé korrupt várost létrehozni.

PROPAGANDA, DÉMONOK ÉS EP KÉPVISELŐK

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője először a „propaganda híradójának” nevezte a csatornát, majd arról beszélt, hogy a személyét démonizálják a jobboldali médiában, azonban ennek ellenére is vállalta a vitát. Szerinte a Momentum képviselői többet dolgoznak az Európai Parlamentben és hatékonyabban képviselik a magyarok érdekeit, a liberális értékeket mind Brüsszelben, mind pedig itthon, mint a kormánypártok.

DEUTSCH EGYSZERRE SZÚRT MAGYAR PÉTERNEK ÉS DOBREV KLÁRÁNAK

A Fidesz-KDNP-t képviselő Deutsch Tamás az EP-vita keretében adott bemutatkozása során arról beszélt, hogy a június 9-ei választások tétje hatalmas.

“Háború és békéről fognak dönteni a választók”

– magyarázta. A Fidesz-KDNP politikusa “Gyurcsány pártjáról” azt mondta, hogy hazugságra épült, majd hozzátette, hogy hazudtak reggel, délben, este. Magyar Péterről annyit mondott, hogy lehallgatta és zsarolta a feleséget, majd politikai karriert épített belőle.

MAGYAR BECSÜLET EURÓPÁBAN

Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője arról beszélt, hogy legfőbb küldetésének tartja, hogy visszaállítsák az „orbáni külpolitika” miatt elveszett magyar becsületet Európában és a világban. Szerinte Magyarországot az EU-n belül kell tartani, míg Kínát az EU-n kívül és a települések közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra, míg a béreket zárkóztassuk fel az unió szintjére.

MAGYAR PÉTER PÁROS LÁBBAL ÁLLT BELE DEUTSCH TAMÁSBA

Magyar Péter, a Tisza-párt képviselője hangsúlyozta, hogy Deutsch Tamás vett részt a legkevesebb európai parlamenti szavazáson, mert szerinte “fáradt” volt. Magyar Péter elmondta, örül annak, hogy elérte a Tisza Párt, hogy legyen egy ilyen beszélgetés 14 év után és megköszönte a türelmet a kint várakozó tömegnek.

Úgy fogalmazott, Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet hívta vitára, de szerinte ők elfutottak előle.

A politikus Deutsch Tamásnak azt mondta, az uniós szavazások többségén részt sem vett, viszont a Tisza képviselői bejárnak majd.

BRUTI ERŐSEN KEZDETT

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviseletében Tóth Imre örömét fejezte ki, hogy legalább itt jelen lehet, ha már a Rádiókabaréból kitiltották. Azon tréfálkozott, hogy az őket fölvevő tévékamerát ellenőrizze le a rendőrség, majd a hátralévő időben üdvözölte Németh Balázs műsorvezetőt és örömét fejezte ki, hogy a köztévé “mind a 18 nézője” részese lehet a műsornak.

KUTYAKOMÉDIA, MELLÉBESZÉLÉS, YOUTUBE

Toroczkai László, a Mi Hazánk listavezetője szerint nagy szégyen, hogy az összes párt kutyakomédiát csinált a kampányból. Mint közölte, a Mi Hazánk a mellébeszélés helyett dolgozik és van programjuk. A pártelnök arról is beszélt, hogy a Youtube-csatornáján tett közzé egy videót, melyben több mint tízezer kilométert tett meg azért, hogy lehetőségeket nyújtson magyar vállalkozóknak az érvényesülésben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb