Közélet

Ha ezen múlik: még a választás napján is meghosszabbíthatod a lejárt személyid

A választások napjain kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, rendkívüli, meghosszabbított nyitvatartással dolgoznak majd a kormányablakok országszerte. Így azok se maradnak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján veszik észre, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek.

MINÉL TÖBBEN ÉLHESSENEK A SZAVAZATI JOGUKKAL, EGY LEJÁRT VAGY ELVESZETT SZEMÉLYI NE LEGYEN AKADÁLY

A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján veszik észre, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek – ismertette a HVG.hu. A kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tartanak nyitva – tették hozzá.

FONTOS A SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY, MERT ANÉLKÜL NINCS VOKSOLÁS

A tárca a közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavazáshoz a lakcímigazolvány mellett érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány szükséges. A szavazóbiztosok az azonosításhoz elfogadják a lakcímet tartalmazó (régi) személyi igazolványt is. Ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban részére ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amivel lehetséges a szavazás.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb