Közélet

Indul a 2024-es Békemenet, Szegedről három busszal mentek fel a kormánypárt szimpatizánsai

“Magyarország maradjon a béke szigete!” – hangzik a sorban tizedik, szombat délután 1-re meghirdetett Békemenet mottója. A szombati megmozdulás résztvevői a Lánchíd pesti oldaláról a Margitszigetre vonulnak, ahol 15 órakor Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Szegedről a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének vezényletével indult három busz a helyszínre.

“Úton a szegedi csapat. Megyünk a békéért”

– posztolta Facebook oldalára Fülöp László, a fotókon az látszik, ahogy az egyik busz legénysége épp a helyszínre tart Szegedről.

ÚJ ÚTVONAL, ÚJ HELYSZÍN, RÉGI TÉMA

Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a Kossuth rádióban azt mondta, akkora tömegre készülnek, “amelynek a hangja elhallatszik Brüsszelig”, mivel talán még soha nem kaptak ennyi visszajelzést a fővárosból, vidékről és a külhoni magyarság részéről.

Az elemző kiemelte, a mai esemény annyiban mindenképpen más lesz az eddigiekhez képest, hogy új útvonalon, új helyszínen tartják meg, a “béke szigete” szimbóluma alatt zajlik. Mint mondta, a Békemenetre mindenkit várnak, pártpolitikai hovatartozás, ideológiai kötöttségek nélkül, mert alapvetően pártpolitikán túlmutató kérdésről van szó.

ORBÁN VIKTOR DÉLUTÁN 3-KOR MOND BESZÉDET

A kormánypárt közleménye szerint Orbán Viktor délután 3 órakor mond beszédet a menet végállomásán, a margitszigeti Alsó-nagyréten.

“Az európai parlamenti választások előtt egy héttel a Békemenet emlékeztethet arra, hogy mégiscsak az Európai Uniót alapító atyáknak volt igazuk, akik abból indultak ki, hogy Európa nem bír ki még egy háborút”

– nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Legutóbb egyébként 2022. március 15-én volt a fővárosban Békemenet, néhány héttel az országgyűlési választásokat megelőzően. A helyszínen lévő résztvevők – cikkünk megírásának perceiben – az Index és a 24 tudósításai szerint szakadó esőben várják a Békemenet indulását. Az esemény kapcsán a kormánypárti sajtóban több helyen is megjelent, hogy “minden idők legnagyobb Békemenete várható”, míg az ellenzéki hírportálok egységesen a rendezvény okozta forgalmi torlódásokra, menetrendi változásokra fókuszálnak.

A Szeged365-nél a szegedi vonatkozású fejleményekre fókuszálunk, egyben a kora délutáni órákban érkezünk majd Orbán Viktor beszédének fontosabb tételeivel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb