Közélet

Megmozgatja az ingatlanpiacot a szegedi BYD-gyár: jelentősen nőtt a kereslet az eladó lakóépületek után vármegyénkben

Lakáspiaci élénkülést vetítenek előre a májusi keresleti és kínálati adatok. 2022 májusához képest megduplázódott az eladásra kínált lakóingatlanok száma, a kereslet pedig 18 százalékkal nőtt az idei év első öt hónapjában, a lakásárak viszont csak visszafogott mértékben emelkedtek – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében, melyből az is kiderült, Szegeden erősödött a kereslet, méghozzá 45 százalékkal éves szinten, ami elsősorban a BYD-gyár épülésével magyarázható – írta meg a Telex.

Jelentős változások tapasztalhatóak a kínálati oldalon, az Ingatlan.com-on elérhető több mint 220 ezer ingatlanhirdetésből közel 150 ezret tesznek ki az eladó lakóingatlanok. Május végén közel 40 százalékkal több ház és lakás volt eladósorban, mint 2022 májusában, igaz ugyanakkor, hogy éves szinten csak 2 százalékos a bővülés.

AZ ELMÚLT KÉT ÉV TEKINTETÉBEN MEGDUPLÁZÓDTAK A LAKÓINGATLAN- TULAJDONOSOK HIRDETÉSEI

Mint a lap írta, a lakóingatlan-tulajdonosok hirdetései kétéves összevetésben megduplázódtak. Országszerte közel 40 ezer ingatlantulajdonos által meghirdetett eladó lakás és ház szerepel a kínálatban, ami 2023 májusához képest is 20 százalékos bővülést mutat. Az ingatlanközvetítőkhöz köthető kínálat két év alatt 24 százalékkal nőtt, tavalyhoz képest pedig stagnált.

ERŐSEN INDULT AZ IDEI ÉV

„2024 első két hónapjában 20-30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az eladó lakóingatlanok iránt éves összevetésben, ám májusban már csak 7 százalékos volt a többlet. Összességében azért 2024 első öt hónapjában még így is 18 százalékkal nagyobb a kereslet, mint a múlt év azonos időszakában” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Leginkább Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a kereslet, 45 százalékkal éves szinten, ami elsősorban a szegedi autógyár épülésével magyarázható.

AZ ÁRAK MÉG NEM KERÜLTEK MEREDEK EMELKEDŐRE

„Összességében még mindig igaz, hogy aki piacra lép, az kedvező feltételekkel vásárolhat magának lakást. Nagy a kínálat, az árak pedig még nem kerültek meredek emelkedőre” – mondta Balogh. Az év első négy hónapjában országosan csak 3,5 százalékkal nőttek a lakásárak, Budapesten pedig csak 2,7 százalékos drágulás következett be. Ezek az értékek a fokozottabb kereslet fényében visszafogottnak mondhatóak, ami szintén a lakásvásárlók pozícióját erősíti.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb