Közélet

Novák Katalin családja nem panaszkodhat, jól pörög a magánvállalkozás Szegeden is, tavaly rekordbevétel jött össze

Novák Katalin államfő februárban mondott le, de a szegedi családi vállalkozást láthatóan nem érintette a köztársasági elnök körül kialakult konfliktus. Novák Zoltán, az exállamfő édesapja csecsemő és gyermekgyógyász, övé a közismert szegedi Aranyklinika. A legalább 140 alkalmazottat foglalkoztató intézményben több mint 60 szakterületen folyik a gyógyítás és kiváló évet zártak a céges beszámoló szerint. 

Az Aranyklinika Kft.-nek tavaly rekordbevétel jött össze: 1,3 milliárd forint, ami 500 millió forinttal haladta meg a 2022-es 810 millió forintos forgalmat.  Tavaly a bevételből – a beszámoló szerint – 88,5 millió forintos profitot sikerült kigazdálkodnia a Novák család cégének, így az előző évek halmozott eredménytartalékait is felhasználva, összesen 247,1 millió forint osztalékot fizetnek ki maguknak. Ez gyakorlatilag a cég teljes saját tőkéjét jelenti – emlékeztet a Promotions.

4,5 MILLIÓ FORINT HAVONTA

A lemondott államfő egyébként még csak 46 éves, de már nem dolgozhat többé, hacsak nem akarja elveszíteni a jogot az élete végéig járó illetményre, amely jelenleg 4,5 millió forint havonta és évről-évre emelkedik. A hatályos törvény szerint ugyanis, ha „a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából biztosítottnak minősül”, azaz munkát vállal, elesik az összegtől. A lap szerint Novák Katalinnak minden bizonnyal nem kell törnie a fejét azon, hogy hová forduljon, ha jó szakemberre van szüksége, habár tény az is, hogy valamikor államfőként, élete végéig ingyenes egészségügyi ellátásban részesülhet, közpénzből finanszírozott formában.

LAKÁS IS JÁRNA

A jogszabály alapján lakás és egyfős személyzet is járna a volt köztársasági elnöknek, sőt, a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam biztosította volna, de Novák Katalin egyelőre visszautasította ezt a lehetőséget. Ellenben a Szabad György irodaházban lévő irodájában továbbra is tevékenykedik, szintén közpénzből háromfős titkárság segíti és élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra. Az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb