Közélet

Szegedet is megcélozta az orosz Lidl, a Mere – tényleg hazánkban terjeszkedne a vállalat

Nagyot szólt pár hónappal ezelőtt, hogy az orosz Lidl, vagyis a Mere még az idén megjelenik Magyarországon, és egyszer talán Szegeden is. Nagyon úgy fest, hogy tényleg terjeszkedne a vállalat, ugyanis a tervek szerint tényleg megérkezett Magyarországra az orosz boltlánc és javában készül az első bolt megnyitására. A Mere előtt még rögös út áll, de már vannak konkrétumok is, és tárgyalások folynak Budapest mellett Szegeden is. Sok a bizonytalanság, de nagyon úgy néz ki, hogy versenytársat kap a Lidl és az Aldi.

SZERVEZIK AZ ELSŐ BOLTOK MEGNYITÁSÁT

Valóban megjelent Magyarországon és szervezi az első boltja, illetve boltjai megnyitását az orosz kiskereskedelmi lánc, a Mere – értesült piaci forrásokból a Világgazdaság. Ezzel eldőlt, hogy az orosz bolt érkezése – bár sokáig annak tűnt – nem áprilisi tréfa, hanem valódi szándék. Ugyanakkor, hogy sikerül-e a Mere boltnyitása, azt bizonytalanság övezi és jelenleg nem lehet biztosra venni. A Világgazdasághoz most olyan információk jutottak el hiteles forrásból, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy a Mere komolyan gondolja a magyarországi terjeszkedését, olyannyira, hogy már a konkrét boltok helyszínéről is előrehaladott tárgyalásokat folytat. Azonban ezek megnyitásáig még rögös út vezet.

LEGFELJEBB 100 ÜZLET LENNE

Mint a lap kiemelte, hogy egyelőre csak arról lehet beszélni, hogy az orosz lánc három körben öt-öt, tehát összesen 15 üzletet alakítana ki Magyarországon. Ennek megvalósítását ráadásul ahhoz köti a Mere, hogy a majd már átadott boltokat, hogyan fogadják a haza vásárlók. Éppen ezért időbeli korlát nincs is megszabva, csak az, hogy az első etapban Budapesten és az agglomerációjában kezdenék meg a működésüket, majd a vidéki nagyvárosok következnének, végül pedig a kisebb településeken is megjelennének. A Mere magyarországi stratégiáját közelről ismerő, éppen ezért neve elhallgatását kérő forrásuk arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszok távlati, 5-10 éves célkitűzése, hogy legfeljebb száz Mere boltból álló hálózatot hozzanak létre.

SZEGED IS TERVBEN VAN

Jelenleg két szálon zajlanak az előkészületek.

  • Összeállították és hamarosan beadják azt a vaskos dokumentációt, amely a boltnyitás engedélyezéséhez szükséges. Erre az úgy nevezett plázastop miatt van szükség, amely alól a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal adhat felmentést. Ők az illetékes szakhatóság a nagyobb kereskedelmi építmények építéséhez, bővítéséhez. A nyár végére születhet döntés, hogy a Mere zöld lámpát kap-e.
  • Zajlanak a tárgyalások a boltok helyszínéül szolgáló ingatlanok bérléséről. A Mere nem akar új üzleteket építeni, hanem már meglévő épületeket alakítana át. Kifejezetten olcsó, de nagy, 1000 négyzetméteres alapterületű csarnokokat keres, amely ideális a raklapos szortiment kihelyezésére.

Előbbivel és utóbbival is nehezen haladtak, haladnak, de már vannak konkrétumok. A Világgazdaság információi szerint aláíráshoz közeli a szerződés Budapesten a IV. kerületben, egy újpesti ingatlan bérléséről, ahogy Vácon és Szegeden is. A legnagyobb eséllyel az újpesti lehet az első Mere bolt Magyarországon, amely ha minden ütemezetten halad és nincs több késlekedés, még az idén, de közel a 2024-es év végéhez megnyílhat.

ÜZLETENKÉNT 10-10 FŐ

Ennek viszont előfeltétele, hogy megkapják a hatósági engedélyeket. Mindenesetre a konkrét boltok kialakítása már szinte villámgyors folyamat, pár hét alatt felkészítik őket a vásárlók fogadására. Ennek költsége boltonként nagyjából 200 millió forint, vagyis a Mere az első öt magyarországi üzletére egy milliárd forintot fordíthat. A források ehhez a rendelkezésre állnak, ahogy a bolti munkaerő felvételéhez is. Az oroszok úgy számolnak, hogy üzletenként 10-10 főt alkalmaznának.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb