Sport

Szerdától péntekig Szeged lesz a kajak-kenu központja! Jön a második válogató, a tét a jövő heti Európa-bajnokságon való indulás, illetve az olimpiai részvétel

Szerdától péntekig Szegeden rendezik a kajak-kenusok idei második válogatóversenyét, amely bizonyos számokban a második forduló lesz, de akadnak olyanok is, amelyekben az egyetlen. A tét a jövő heti, ugyancsak Szegeden sorra kerülő Európa-bajnokságon való indulás, illetve az olimpiai részvétel.

A viadal szerdán kora délután kezdődik három 500 méteres páros döntővel, és mindháromban parázs csatára van kilátás.

KEMÉNY ELLENFELEK

A férfi kenu párosoknál az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán duó nyerte a májusi, szolnoki válogatót, majd a szegedi világkupán egy remek harmadik hellyel örvendeztette meg a közönséget. A kihívójuk a tavaly ebben a számban kvótát szerző Korisánszky Dávid, Fekete Ádám, valamint a válogatón mögöttük második Fejes Dániel, Kollár Kristóf kettős lehet.

A nők hasonló számában egy új egység, Bragato Giada és Benkucs Kíra győzött Szolnokon, majd a vk-n egy ötödik hellyel tette le a névjegyét a nemzetközi mezőnyben. Ahhoz, hogy Bragatóék a jövő héten, a kontinensviadalon is vízre szállhassanak, ismét nyerniük kell, de jó néhány kemény ellenfelük lesz, ilyen a Takács Kincső, Horányi Dóra, a Kiss Ágnes, Nagy Bianka és a Balla Virág, Opavszky Réka páros.

MEGLEPETÉS A KAJAK KETTESEKNÉL

A férfi kajak ketteseknél meglepetésre a fiatal Kurucz Levente, Opavszky Márk egység nyerte az első válogatót, amely aztán a vk-n is megállta a helyét, alig maradt le a dobogóról. Az előzetesen favoritnak tartott Nádas Bence, Tótka Sándor duó második lett mögöttük a válogatón, majd a világkupán csak a kilencedik helyen zárt. Nagy kérdés, hogy most mire lesznek képesek Kuruczék és vissza tudnak-e vágni Tótkáék.

NŐI DÖNTŐ CSÜTÖRTÖKÖN

A csütörtöki programban két női döntő szerepel, az egyik ezek közül a K-1 500 méter. Ebben a számban egyfordulós a válogató, a nevezési listán ennek megfelelően mindenki ott van, aki számít, többek között a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta és a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Tamara is, a két klasszis versenyző ráadásul azonos előfutamban indul a kiadott versenyprogram alapján. A két és fél év után visszatérő Kozák, valamint Csipes májusban, a szolnoki tájékoztatón együtt nyert párosban és négyesben. Most az előzetes nevezési listán ugyan nincs ott a Kozák, Csipes páros – a Csipes, Gazsó Alida Dóra kettős viszont igen -, de az MTI úgy tudja, hogy a felállás verseny közben még változhat és elképzelhető, hogy az egyesben nyújtott teljesítmények után mégis a Kozák, Csipes duó száll majd vízre pénteken, K-2-ben. A másik csütörtöki fináléban, női C-1 200 méteren a szegedi vk-n kvótát is szerző Takács Kincső próbálja majd megvédeni szolnoki elsőségét.

NÉGY DÖNTŐ A ZÁRÓNAPON

A zárónapon négy döntő következik, a már említett, egyfordulós női K-2 500 méter mellett női K-4 500 méteren, illetve férfi C-1 és K-1 1000 méteren küzdenek majd a résztvevők. A férfi kenusok egykilométeres versenyét a favorit Adolf Balázs nyerte Szolnokon, s nagy meglepetés lenne, ha nem ismételné meg a sikerét, míg a férfi kajakosok hasonló távú versenyében az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és a Tokióban mögötte ezüstérmes Varga Ádám újabb csatáját várják a sportág szerelmesei. A két versenyző a szegedi vk-n már összecsapott egymással, akkor Kopasz magabiztosan nyert az ezüstérmesként záró Varga előtt.  

16 KVÓTA VAN AZ OLIMPIÁRA

Ami a női kajak négyeseket illeti, az egyes és páros versenyek után dől el, hogy milyen összetételű csapatok versenyeznek majd a győzelemért. Férfi K-4 500 méteren nem rendeznek újabb döntőt, a szolnoki válogatón a tavaly világbajnoki ezüstérmes Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású hajó nyerte ezt a számot. A szerdán kezdődő szegedi verseny felnőtt futamait élőben lehet majd követni a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos YouTube csatornáján.

Magyarország 16 kvótát szerzett a párizsi olimpiára, hat férfi és négy női kajakost, valamint három-három férfi és női kenust. Az ötkarikás csapatot a tervek szerint július 2-án hirdetik ki.

Az olimpiai számok döntős programja:
Szerda:

  • férfi C-2 500 m 13.10
  • női C-2 500 m 13.20
  • férfi K-2 500 m 13.50

Csütörtök:

  • női K-1 500 m 12.40
  • női C-1 200 m 13.30

Péntek:

  • férfi C-1 1000 m 11.40
  • férfi K-1 1000 m 12.00
  • női K-2 500 m 13.20
  • női K-4 500 m 17.00

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb