Mindenmás

Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Szegeden van, és éppen a Napfény Műterem ikonikus épületét nézik! (fotók)

A Napfény Műterem különleges helyszínt biztosított a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat éves vándorgyűlésének, ahol az érdeklődők megismerhették az épület történelmét és az elmúlt évek fejlődését. Az 1892-ben megnyílt műterem ma már exkluzív rendezvényhelyszínként szolgál, ahol kulturális programok és színházi estek kapnak otthont.

A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat éves vándorgyűlésének egyik legizgalmasabb eseménye a Napfény Műterem bemutatása volt. Az előadás során a résztvevők betekintést nyerhettek az épület gazdag történelmébe és az elmúlt négy év fejlődésébe. Az 1892-ben, a Széchenyi tér 2/a alatt megnyílt műterem egykor fotográfiai műhelyként működött, ahol a korának legkorszerűbb technikáit alkalmazták. Az itt dolgozó fotográfusok a villanyfény előtti napfényműtermi technikával készítettek képeket, ami különleges fényhatásokat eredményezett.

A Napfény Műterem épülete, amely a Popper-ház része, mára építészettörténeti és művelődéstörténeti kuriózummá vált. Az oldalról ablakokkal határolt, üvegtetős alkotó tér megőrizte eredeti állapotát, és az országos egyedi műemléki védettséget is elnyerte 2002-ben. A szegedi Napfényműterem – a budapesti Mai Manó Ház és a szentesi Fridrich Fényirda mellett – egyike azon kevés fennmaradt műtermeknek, amelyeket az utókor számára is sikerült megőrizni.

Az épület ma már nem csupán egy történelmi emlék, hanem Szeged egyik legnyüzsgőbb vendéglátóipari egysége. Az elmúlt években exkluzív rendezvénytermet nyitottak, ahol kulturális programok, színházi estek és könyvbemutatók kapnak helyet, de egyre több cég és család is kibérli exkluzív rendezvényeikhez, eseményeikhez. A műterem különleges atmoszférája és gazdag történelme vonzza a látogatókat, és egyre népszerűbb a helyi közösség körében.

A Napfény Műterem egy különleges régi pengőt is kapott ajándékba, amely tovább növeli az épület kulturális értékét. Az egykori fizetőeszköz emlékeztet a hely gazdag múltjára és a régi idők emlékeire, amikor még a fényképezés volt az épület fő tevékenysége.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb