Sport

Tíz éve hunyt el Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa, Szeged futball akadémiájának névadója

Tíz éve, hogy elvesztettük Grosics Gyulát, az Aranycsapat ikonikus kapusát. A Szeged365-nél is emlékezünk a Szegeden is hallhatatlan sport csillagra.

Grosics Gyula 1926-ban született Dorogon, ahol futballkarrierje is elkezdődött. A fiatal Grosics először csatárként szeretett volna játszani, ám jó reflexei miatt hamar a kapuban találta magát. Bár kezdetben nem szerette a kapus szerepét, idővel a világ egyik legjobb kapusává vált, és az Aranycsapat oszlopos tagja lett. Grosics karrierje során 86 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját, és számos rangos mérkőzésen mutatta meg tehetségét, köztük az 1954-es világbajnoki döntőben és az évszázad mérkőzésén, ahol a magyar válogatott 6-3-ra verte Angliát a Wembley Stadionban.

Tíz évvel ezelőtt, 2014. június 13-án távozott közülünk Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa. A szegedi sportközösség és a Szeged365 Family különleges emlékprogrammal tiszteleg a Fekete Párduc előtt, aki nem csak a pályán, de azon kívül is inspirációt jelentett sokak számára.

A Fekete Párduc nemcsak a pályán, hanem azon kívül is kivételes személyiség volt. Édesanyja kívánságára papnak készült, de végül a futballt választotta, miközben mindig tiszteletben tartotta édesanyja iránti elkötelezettségét. Ez az elhivatottság és mély hit vezette őt pályafutása során, amiért a szurkolók különösen tisztelték. Szeged városa most egy nagyszabású emlékrendezvénnyel adózik Grosics Gyula emlékének, ahol a legendás sportoló életének meghatározó pillanatait idézik fel, és közös emlékezéssel adóznak előtte.

Az esemény különleges programokkal várja az érdeklődőket, ahol bemutatják Grosics Gyula karrierjének legemlékezetesebb pillanatait, valamint interaktív kiállításon keresztül ismerhetik meg a látogatók az Aranycsapat kapusának életét. A rendezvényen részt vesznek egykori csapattársak, sportújságírók és a Grosics család tagjai is, hogy közösen emlékezzenek meg a magyar sport egyik legnagyobb alakjáról.

Tudtad? A sportsajtóban elterjedt beceneve Grosics Gyulának a „Fekete párduc” volt (ő volt az első kapus, aki fekete mezt vett fel a pályán). Több technikát is elsőként alkalmazott a pályán, amit azóta a mai napig alkalmaznak a modern kapusok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb