Mindenmás

Meghalt a kilencvenes évek dance-sztárja, akinek a Carnaval de Paris-t is köszönhetjük

Meghalt Paul Spencer, művésznevén Dario G. A dance-zenész Carnaval de Paris című dala az 1998-as franciaországi világbajnokság nem hivatalos himnuszává vált. A sztár tavaly májusig élőben lépett fel, a zenésznél 2023-ban negyedik stádiumú végbélrákot diagnosztizáltak. Halálhírét családja tudatta, 53 évet élt.

Meghalt Paul Spencer, művésznevén Dario G – írja a BBC nyomán az Index. A kilencvenes évek dance-zenei sztárjának később trióvá alakult zenei formációjához olyan dalok fűződnek, mint a Voices, a Dream To Me, valamint olyan diszkóslágerek, mint a Sunchyme és a Carnaval de Paris.

TAVALY JELENTETTE BE, HOGY RÁKOS

A lap szerint a sztár tavaly májusig élőben lépett fel, a zenésznél 2023-ban negyedik stádiumú végbélrákot diagnosztizáltak. Paul tavaly júniusban jelentette be a diagnózist, a rajongóknak úgy fogalmazott, hogy „mindent megteszek, amit tudok”, és arra buzdította őket, hogy „maradjanak pozitívak, mert én az vagyok”. A zenész Carnaval de Paris című dala az 1998-as franciaországi világbajnokság alatt vált népszerűvé, az esemény nem hivatalos himnusza lett.

NEM TUDTA MEGVÍVNI A CSATÁT

Halálhírét Spencer családja tette közzé az Instagramon vasárnap. „Nagy szomorúsággal jelentjük be, hogy szeretett Paul Spencerünk a mai napon elhunyt. A végsőkig pozitív volt, de ezt a csatát már nem tudta megvívni. Csodálatos zenei örökséget és sok boldog emléket hagyott hátra sok ember számára” – olvasható a bejegyzésben.

DUÓKÉNT INDULTAK

Az Index emlékeztet, hogy Dario G eredetileg egy duó volt, amelyet Paul Spencer és Scott Rosser alapított. A két zenész az 1990-es években találkozott, amikor Manchesterben zenét tanultak. A diploma megszerzése után egy kis stúdiót hoztak létre Paul cheshire-i otthonában, és később meghívtak egy harmadik tagot, Stephen Spencert – aki a névazonosság ellenére nem volt rokona a bandatársának –, hogy csatlakozzon. 1997-ben hatalmas sikert arattak a Sunchyme című nyári dance-himnusszal, amely a Dream Academy Life In A Northern Town című dalának mintájára épült. A dalt az Egyesült Királyságban csak Elton John Diana hercegnő tiszteletére írt Candle In The Wind című dala tartotta távol a listavezető pozíciótól.

A zenekar ezután a Carnaval de Paris című slágerrel folytatta. Scott és Stephen végül kilépett a zenekarból, Paul pedig szólóprojektként folytatta a fellépést. Ezután Shirley Bassey walesi énekesnővel felvett egy We Got Music című számot, és együttműködött Clean Bandittel és Jess Glynne-nel a Real Love remixén, amely a Sunchyme elemeit is tartalmazta. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb