Közélet

Elszaporodtak a repülő kullancsok Magyarországon: semmilyen rovarriasztó nem hat ellenük

Nyáron és ősszel tömegesen jelenik meg a szarvaslégy Magyarországon is. A repülő kullancsnak nevezett ízeltlábúak elsősorban vadállatok vérét szívják, de embereket is megtámadhatnak.

Csípéseik kellemetlen bőrtüneteket okozhatnak – emellett különféle betegségeket, élősködőket is terjeszthetnek. A hagyományos kullancs- és rovarriasztók hatástalanok ellenük, ezért érdemes néhány óvintézkedést megtenni kirándulásaink során.

ELSŐSORBAN ÁLLATOKAT CSÍP MEG, DE FONTOS FELISMERNI A CSÍPÉSÜKET MAGUNKON IS

A szarvaslégy elsősorban állatokat csíp meg, az embereket ritkábban támadja. Ellentétben a kullancsokkal, amelyek inkább a szőrtelen testrészeket választják csípésükhöz, a szarvaslegyek a sűrű szőrzetet és a szőrös bőrfelületeket részesítik előnyben. Ezért a vadállatok mellett főként vastagabb bundájú állatokat csípnek meg, mint például a kutyákat vagy lovakat. Az embereket leggyakrabban a fej, a nyak területén harapják meg a “repülő kullancsok”. Amint ezek az ízeltlábúak egy emlősre telepednek, hogy vért szívjanak, megharapják a bőrt, és akár 30 percig is folyamatosan szívják a vért a gazdatestből. Ha lehetőségük van rá, az áldozatukon maradnak, és szükség esetén többször is táplálkoznak. Az érintett bőrfelület viszkethet, fájhat, kipirosodhat és gennyezhet. A tünetek enyhítése érdekében hűteni lehet. Tartós erős fájdalom, valamint erősen pirosodott vagy irritált bőr esetén orvoshoz kell fordulni.

MINDENFÉLE ROVARRIASZTÓ HATÁSTALAN ELLENÜK

A rossz hír az, hogy a hagyományos kullancs- és rovarriasztók teljesen hatástalanok a kullancslegyek ellen. Ha kirándulni indulunk, ajánlott zárt ruházatot viselni – bár ezt a nyári melegben nehéz megvalósítani –, és ha már ránk szállt a rovar, a legjobb zsebkendővel megfogni, majd körömmel elpusztítani. Sajnos nagyon nehéz védekezni ellenük, ugyanis hangtalanul repülnek a barnás színükkel tök jól beleolvadnak a környezetbe- olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb