Közélet

Már most szólunk: hétfőn munkaszüneti nap lesz az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban

Semmelweis-nap, azaz a magyar egészségügy napja lesz 2024. július 1-én, ezért az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban ezen a napon munkaszüneti napi munkarend szerint dolgoznak – tájékoztatta szerkesztőségünket az SZTE.

Kiemelték, hogy az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B §. alapján 2011. január 1. napjától kezdődően az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően minden év július 1. napja (mely ez évben hétfői napra esik) „Semmelweis-nap”, amely munkaszüneti napnak minősül. Így 2024. július 1-jén a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi szervezeti egységében munkaszüneti napra vonatkozó munkarend szerint történik a betegellátás.

SEMMELWEIS IGNÁC, AZ ANYÁK MEGMENTŐJE

Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. Ezen a napon született ugyanis Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjeként ismernek. 2010 novemberében nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amelyben a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását javasolták, hogy az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését kifejezzék. A javaslat 2011-ben lépett hatályba, azóta a Semmelweis-nap, az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi és az egészségügyben dolgozókra számára munkaszüneti nap. Hétfőn ezért zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb