Mindenmás

Elhunyt Valkai Csaba, a Vasúttörténeti Alapítvány kurátora, a Szentesi Motorgarázs Gépészeti Gyűjteményének vezetője

Elhunyt Valkai Csaba, a Vasúttörténeti Alapítvány kurátora, a Szentesi Motorgarázs Gépészeti Gyűjteményének vezetője, hetvenhét éves korában érte a halál. Ő rakta össze apránként a budapesti vasúttörténeti park után a legteljesebb aktív, látogatható vasúti gyűjteményt Szentesen. Az egész élete a vasútról szólt, tudatta a hírt az Indóház Online.

Valkai Csaba Répceszentgyörgyön járt MÁV-nevelőintézetbe, s a tízéves kis Valkai kezdetben nagyon meg volt szeppenve, hiszen nem értette a Vas megyei asszonyok tájszólását. A gimnázium újra Csongrád megyében találta a tősgyökeres szentesi fiút, aki a szegedi Radnóti bakteros diákja lett, idézte fel a lap.

MOZDONYVEZETŐ LETT

Noha a Radnóti-gimnázium már a hatvanas években is élen járt a humán és a reál tárgyak tanításában, az ifjú Valkait mégsem ezek érdekelték elsősorban, hanem a kísérleti politechnika órák keretében tanított autószerelés. Autószerelő ipari tanuló lett, és egy év alatt szakmát is kapott. A Volánnál, pontosabban a TEFU-nál kezdett dolgozni, majd végül 1970-ben tért vissza a vasúthoz és mozdonyvezető vizsgát tett.

TISZTKÉPZŐRE MENT

“Mozdonyvezetői ténykedésem azután ért véget, hogy Lóki Béla, a fűtőház korabeli vezetője megkért, legyek diszpécser. Majd tisztképzőre mentem, ahol Heller György is tanított minket. Élmény volt az előadásaira járni. Nemcsak szakmát, emberséget, tartást is tanítottak, példát mutattak nekünk – idézte fel korábbi a lapnak adott interjújában Valkai Csaba.

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN LETT ROSSZUL

Valkai a tisztképzőből visszatérve üzemeltetési reszortos, majd részlegvezető lett, egészen addig, amíg egy újabb konfliktus miatt megszűnt a beosztása, és fenntartási reszortos lett, hogy aztán a nyugdíjazása előtt fél évvel elbocsássák. Ekkor, 2005-ben már a múzeum dolgaival is foglalkozott. Amit majdnem húsz éven át csinosított bővítgetett. Idén a Múzeumok Éjszakáján is ott lett rosszul, azonnal kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét.

Forrás és fotó: iho.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb