Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: szegedi házaspár, akik Kínában találtak rá az amerikai álomra, ilyen Kelet-Ázsia legnagyobb országa magyar szemmel

Ki ne gondolt volna még arra, milyen lehet egy bőröndbe bepakolni és egy teljesen új, ismeretlen világban új életet kezdeni? Nos, Dr. Kovács Anita mindezt valóra váltotta. A szegedi vegyész professzor már négy éve a csodálatos és varázslattal teli Kínában él és dolgozik. Sőt, egy éve már, hogy férje is követte, s most már biztosan tudják, megtalálták igazi otthonukat, számukra az amerikai álom Kínában vált valósággá. Történetükről Dr. Kovács Anitával beszélgettünk.

Dr. Kovács Anita elmondta, minden a Covid idején kezdődött 2020-ban. Akkor már 10 éve tanított a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karán, de ezenkívül tevékenykedett egy biotechnológiai cégnél is, sőt részt vett a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatócsoportjában is. Mint mesélte, Phd fokozatát 2019-ben szerezte meg az SZTE Elméleti Orvostudományok Doktori Iskolájában.

MÁR NEM VOLT ITTHON ELÉG KIHÍVÁS

Addig mindig volt egy nagy célja az életében, amit szeretett volna elérni, s ez vitte, hajtotta előre, de gyógyszerkémia szakirányon végzett vegyészként, a Phd-ját is megszerezve, hirtelen eltűntek ezek a nagy célok Anita életéből, ráadásul a Covid alatti bezártság sem segítette abban, hogy újabb kihívásokra leljen. Úgy érezte, nincs meg benne a motiváció, amiért érdemes reggelente felkelni.

EDDIGI ÉLETÜKET A TUDOMÁNY ÉS UTAZÁSAIK TÖLTÖTTE KI

Addig csak úgy pezsgett az élet körülötte, hiszen férjével, akivel ma már 20 éve vannak együtt, boldogan éltek Szegeden, teli kihívásokkal inspirációval. Életük a tudomány körül forgott, hiszen férje, aki szintén vegyész, évtizedekig az SZTE szerves kémia tanszékén tanított, közben egy biotechnológiai cégnél senior gyógyszerfejlesztő kutatóként dolgozott. Mindennapjaik fő mozgatórugója a kutatások, a kémia körül zajlottak, s mellette, ha idejük engedte bejárták a nagyvilágot. Elutaztak már Madagaszkárra, Srí Lankára, Zanzibárra, Mauritiusra, Mexikóba, a Karib-tengerre, Indiába, Japánba, vagy éppen Ausztráliába is.

A COVID BEROBBANÁSAKOR KEZDETT EL KÜLFÖLDI MUNKÁKAT KERESNI

Majd jött a Covid. “Egy nagyon ingerszegény és depresszív időszak volt. Nehezen viseltem, ezért kellett valami, ami felráz a fásultságból” – idézte fel Anita a kezdeteket. Így 2020 tavaszán elkezdett külföldi állások után kutatni. Végül jelentkezett egy szerves kémia professzori állásra Kínába, amit heteken belül meg is kapott Vencsou városában. Így eldőlt, Anita már csomagolt is a bőröndjébe, s 2020 szeptemberében már el is kezdhetett tanítani az egyik amerikai egyetem kihelyezett tagozatán. Mint mesélte, a Covid alatti lezárások miatt igen nehéz volt Kínába bejutnia, stratégiailag nélkülözhetetlen személynek minősítették, s ez tette lehetővé bejutását az országba.

FÉRJÉVEL HÁROM ÉVIG TÁVKAPCSOLATBAN ÉLTEK

Férje akkor még nem szerette volna feladni a munkáját, s Szegeden maradt, így a következő három évben távkapcsolatban éltek. Anita ez idő alatt Vencsou-ban élt és dolgozott, még a Kínai Tudományos Akadémia kutatócsoportjába is bekerült. Tavaly nyáron döntött úgy, hogy eljön az egyetemről, amit követően Csengduban, Szecsuán provincia fővárosában, a világ legrégebbi oktatási intézményében -2164 éves volt idén az iskola-, kezdett el tanítani kémiát és fizikát középiskolásoknak, akik a világ minden tájáról érkeztek az intézménybe. Ezen a nyáron ment itthon férje nyugdíjba, amit követően követte Anitát Csengduba, s azóta mindketten Kínában valósítják meg az amerikai álmot.

FEBRUÁRBAN SANGHAJBA KÖLTÖZTEK

Mint Anita beavatott bennünket, napi szinten bombázzák az állásajánlatokkal, s tavaly decemberben kapott egy olyan ajánlatot, amit nem tudott visszautasítani. Sanghaj egyik legjobb nemzetközi középiskolájából keresték meg ugyanis kémia tanári állással, amit örömmel elfogadott. Februárban pedig már át is költöztek Sanghajba. Anita, mint mondta, nagyon jól érzi itt magát, nem csupán szakmailag ismerik el munkáját, hanem a gyerekek is a szívükbe zárták, nem utolsó sorban, nagyon sok kutatási lehetőség előtt is kitárult számára az ajtó.

ILYEN KÍNA MAGYAR SZEMMEL

Mint Anita elmondta, Kína egészen más, mint ahogy a magyar emberek elképzelik. Szerinte Kínáról rengeteg tévhit él a magyar átlagemberekben, még mindig sokan hiszik, hogy ez egy harmadik világbeli ország, holott mára már Kína gazdaságilag és fejlettségileg teljesen egyenrangúvá vált az Amerikai Egyesült Államokkal. Mint Anita beavatott bennünket:

  • ötsávos autóutak hálózzák be Kínát csak a városokon belül, ami városon kívül még többre szélesedik,
  • Anita szerint valószínű arra nincs is kínai szó, hogy kátyú, mert a négy év alatt egyetlen kátyút sem láttak Kínában.
  • ötszintes felüljárók, többszintes autópályák és magasvasút biztosítja az emberek közlekedését,
  • közben tele van a város virágokkal, rengeteg hortenzia van náluk, bokrok, fák és parkok díszítik a várost.
  • Ugyanakkor nincs légszennyezettség, Kínában már csak elektromos autókat használnak, nagyon sokan pedig elektromos kerékpárokkal közlekednek, amit úgy bérelnek. 100 forintnak megfelelő összegért órákat lehet kerékpározni.
  • Sőt, benzinkutak sincsenek már Kínában.
  • Kiváló a tömegközlekedés, ráadásul igen kedvező áron vehetik igénybe az emberek. Sőt, a metró olyan tiszta, hogy akár a földről is lehetne enni.
  • A történelmi és kulturális emlékeiket maximálisan gondozzák, nagyon vigyáznak arra, hogy állapotukat minél jobban megőrizzék.
  • Kínában 3-4 utcánként találni egy kis rendőr bódét, ahová nem csak rendőri segítségért lehet fordulni, hanem bemehetünk akár tűért és cérnáért, ha leszekadt a ruha gombja, de lehet kérni biciklipumpát, vagy egészségügyi segítséget is. Sőt, akár forró vizet is adnak itt a teához, ugyanis minden kínai egy kis termoszt tart magánál, ami, ha kiürül, ide térnek be feltölteni azt.
  • Anita azt is elárulta, Kínában nincsenek lopások. Ha valamit véletlen otthagy az ember valahol, akár hónapokkal később is megtalálja ugyanott.
  • Az emberek nyugodtak, csendesek, nem olyan frusztráltak, mint ahogy sokszor tapasztaljuk itthon.
  • Nagyon nagy a közbiztonság, részben a kamerarendszernek is köszönhetően. Anitáék lakóparkjába is például arcfelismerővel ellátott kapun keresztül lehet bejutni.
  • A mindennapi élet sem drága: Anita elmondása alapján nagyon olcsó, a gyümölcs, a zöldség, a tojás, de még a hús is.

“VÉGLEG ÁTHELYEZZÜK AZ ÉLETÜNKET KÍNÁBA”

Mint Anita elárulta, imádnak Kínában élni, úgy érzi itt teljes mértékben megtalálták a számításukat és tényleg azt az amerikai álmot élik, amire mindig is vágytak. “Most már az életünket végleg áthelyezzük Kínába” – zárta gondolatatait Anita.

A képeket köszönjük szépen Dr. Kovács Anitának!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb