Közélet

Már 2015 óta próbálják Makó és térsége ivóvízének minőségét javítani, de még mindig sok benne a káros anyag: több pályázat és beruházás is indult

Csongrád-Csanád vármegyében Makó és hét másik település, Ferencszállás, Földeák, Kiszombor, Klárafalva, Makó-Rákos, Maroslele és Óföldeák vezetékes ivóvize nem felel meg az egészségügyi előírásoknak, ami több mint 32 ezer embert érint.

2012 óta összesen 5 milliárd forintot fordítottak nagyrészt EU-s pénzből az ivóvíz minőségének javítására, két pályázat is lefutott, de csak részeredményeket sikerült elérni. Például azt, hogy 17-ből ma már „csak” 8 településen magas az ivóvíz arzéntartalma. Az egész országban már csak itt nem felel meg a vezetékes ivóvíz az uniós és hazai szabványnak.

Klárafalva azon falvak egyike, amelyek ivóvizét nem sikerült elfogadhatóvá tenni a 2015-ben lezárt, és azóta utólag is hiába javítgatott makói ivóvízminőség-javító programmal. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint„konténeres ivóvízellátás van a Makó térsége Ivóvízminőség-javító Programban érintett településeken, mivel a makói szakaszolt projekt ivóvízminőség-javító technológiája továbbra sem üzemel. Az átmeneti ivóvízellátást minden településen az ivóvíz arzén és/vagy bór tartalma indokolta (…)- írja a Telex.

Egy nagyméretű, kék színű konténer azért áll Klárafalván a 450 fős, Szeged és Makó között lévő falu főterén, mert abból lehet arzénmentes ivóvizet hazavinni. A konténerből folyó „jó” ivóvizet én is megkóstoltam, kissé édeskésnek tűnt. A polgármester szerint nem sokan visznek belőle, négy-öt család lehet, amelynek a tagjai onnan hordják haza a vizet. A konténerben szűrőrendszer működik. Erre azért van szükség, mert a lakóházaknál a vezetékből folyó víz nem felel meg az uniós és hazai szabványnak: túl magas az arzéntartalma, és még más anyagok is vannak benne a megengedettnél nagyobb arányban. Ezért csak a konténerből lehet és kell megoldani a falu alacsonyabb arzéntartalmú, egészségre nem ártalmas ivóvízellátását.

MAKÓN IS VAN ILYEN KONTÉNER, MERT OTT SEM JÓ A VÍZMINŐSÉG

Makón is áll egy kék konténer a városi víztorony mellett, amiből tisztább vizet lehet hazavinni. Mucsi Tamás, makói DK-s önkormányzati képviselő tapasztalatai szerint nem sokan hordanak vizet a konténerből, de ha többen lennének, a vékonyan csordogáló vízcsapoknál akár órákig is sorba kellene állni, mert másik konténer nincs a városban. Makó 21 ezer lakójának ellátására a két kis vízcsap kevés lenne, ha mindenki komolyan venné, hogy ingyen akar arzénmentes ivóvízhez jutni. A makói vezetékes ivóvízben a megengedettnek több mint a háromszorosa az arzén. A WHO és az EU irányelve szerint 10 mikrogramm/liter lehet az arzén felső határértéke az ivóvízben, Makón ez 35-39 mikrogramm/liter között van a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ elemzése szerint. A kutatások alapján a magas arzéntartalmú víz fogyasztása hosszabb távon rákkeltő. A telex úgy tudja, hogy többször is voltak pályázatok és beruházások a víztisztítására, de mindegyik sikertelen volt és továbbra sem javult a térség ivóvízének minősége.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb