Közélet

Eldőlt: nem jut több gázhoz Magyarország a csanádpalotai határkeresztező ponton

Csekély volt a gázkereskedői érdeklődés a Románia felől Magyarország irányába történő bővített kapacitásokra a csanádpalotai határkeresztező ponton, így a minap megrendezett kapacitásaukciókat lezárta és törölte a két ország gázhálózat üzemeltetője – derült ki az FGSZ és a Transgaz közös közleményéből.

A Portfolio azt írja, hogy a bővített kapacitáseljárásról kiadott közös határozatból jól látszik, hogy mindössze az 1-es bővített kapacitásszintre nyújtottak be kötelező érvényű ajánlatot(kat) az aukción, de ez is csekély mértékű volt. “A beadott igény 70.550 kWh/h mértékű volt, szemben a meghirdetett 4.334.308 kWh/h-val, amely így a 70%-os sikerkritérium szintje alatt maradt”, ezért a gazdasági vizsgálat negatív eredménnyel zárult – olvasható a szövegben.

LEZÁRULT AZ ELJÁRÁS

Kiemelték, hogy a 2-es és 3-as bővített kapacitás szintekre kötelező érvényű ajánlat egyáltalán nem érkezett az aukciókon, így a gazdasági vizsgálatok ezeknél is negatív eredménnyel zárultak. Mindezek miatt a határozat azzal a döntéssel zárul:

“az eljárás a bővített kapacitás eljárás keretében létrejött kapacitáslekötési szerződés hiányában lezárul.”

Ez azt jelenti, hogy a két ország rendszerüzemeltetője által megrendezett, a bővített kapacitások iránti piaci igény feltárását célzó aukció eredménytelenül zárult, így nem nő egyelőre tovább a Románia felől (például a tervezett Neptun Deep gázmező irányából) Magyarország irányába a szállítási kapacitás a határkeresztező ponton, mert az azt megalapozó gazdasági számítások nem támasztják alá a megtérülését. Ez Magyarország földgáz diverzifikációs törekvései szempontjából is lényeges fejlemény.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb