Közélet

Orbán Viktor: Magyarországnak tudnia kell a helyét meg a súlyát, a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni

„Nehéz fölmérni egy-egy ilyen találkozónak a hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét meg a súlyát, a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni”- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalásáról kérdezték.

Orbán szerint „az igazi ellenfél” az orosz-ukrán háború okozta nyomorúság. „Valószínűleg Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el” – tette hozzá. „Béke akkor lesz, ha ezt valaki megcsinálja” – mondta Orbán, majd úgy folytatta: „Magyarország nem vállalhatja ennek a felelősségét, erre nincs se mandátumunk, se megfelelő nemzetközi politikai súlyunk nincs megfelelő nemzeti össztermékünk, hadseregünk és így tovább, de tudunk jó eszköz lenni a Jóisten kezében, tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében.”

ZELENSZKIJ NEM VOLT BOLDOG

Orbán elmondta, hogy a béketárgyalás és a tűzszünet ügyében Zelenszkij „nem volt boldog”. A miniszterelnök szerint mindenki attól fél, hogy amikor tűzszünetet köt, azt a másik fogja kihasználni. „A következő lépés a következő lépés, mert minden egyes lépésről csak akkor tudom tájékoztatni önt és a közvéleményt, ha már megtörténtek. Mert ezek kényes és érzékeny dolgok, akkor kell róluk beszélni, hogy ha már az ember maga mögött hagyta az éppen soron következő lépést” – mondta Orbán, amikor arról kérdezték, hogy akkor most mi a következő lépés a béke felé vezető úton – írja a Telex.

MANIPULÁLT KUTATÁSOK

A miniszterelnök szerint az orosz-ukrán háborúról készült európai közvélemény-kutatások manipuláltak, ezért nem feltétlenül hisz abban, hogy az európaiak többsége támogatja az Ukrajna melletti elköteleződést. Állítása szerint az európai emberek aggódnak a háború gazdasági hatásai miatt. „Túl sokat várunk Amerikára. Amit még tapasztaltam, hogy aggódnak az emberek a háború gazdasági hatásai miatt. (…) Hogy fogunk kilábalni ebből a gazdasági nehézségből, ha a pénzt elküldjük máshova” – tette fel a kérdést Orbán.

ÚJ EP FRAKCIÓ

A miniszterelnök beszélt az alakulóban lévő új európai frakciójukról, a Patrióták Európáért szövetségről. Állítása szerint több párt is arra vár, hogy bejelentsék a csatlakozásukat. Orbán szerint Franciaországban olyan politikai változás fog bekövetkezni, ami az egész kontinensre hatással lesz, arra számít, hogy Marine Le Pen pártja, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés fog nyerni, a kérdés csak az, hogy mennyivel. Ha nem lesz többségük, akkor az Orbán szerint az „zavaros viszonyokat” fog teremteni.

Orbán szerint kereskedelmi háború réme is fenyeget. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Európai Bizottság ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára. Orbán szerint ez egy rossz és átgondolatlan lépés, amit még az európai autógyártók sem támogatnak. „Az európai autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak, nekem is elmondták, hogy ez nekik rossz. (…) És mégis, az ő érdekükben most a bürokraták hoznak egy döntést. Ez micsoda?” – mondta Orbán.

KÉSÉSEK, ELFOGADHATATLAN VISELKEDÉS A REPÜLŐTEREKEN

A miniszterelnök beszélt a légi közlekedésben kialakult helyzetről, a gyakori késésekről és fennakadásokról. Szerinte elfogadhatatlan, ahogy az utasokkal bánnak a repülőtereken. „Amit ott látunk, az a tűrhetetlen kategória. Itt az emberség minimuma is hiányzik. Sokan erre készülnek egész évben. A legtöbb ember komoly erőfeszítéssel hozza ezt össze. Semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren. Nem mondják meg, hogy mi a helyzet. Ennek nem szabadna megtörténnie. A repülőteret most vesszük át, abban bízom, hogy amikor megtörténik az átvétel, akkor ez javulni fog” – mondta. Azt is megemlítette, hogy idén rekordévet zárhat a magyarországi turizmus. „A turizmus azért fontos, mert az a legjobb pénz. Idejön valaki, itt elkölti a pénzét, ami aztán itt marad” – mondta, hozzátéve, hogy a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat Magyarországon.

Forrás: Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb