Mindenmás

A Nemzeti Fórum Szeged és a szegedi civilek összefogása segítette a megemlékezést a Délvidék hőseire! (galéria)

A szegedi civilek példaértékű összefogása tette lehetővé a Délvidék 175 éves évfordulójának méltó megünneplését. A Nemzeti Fórum Szeged és a Dél- magyarországi Polgári Egyesület mellett több civil egyesület támogatásával valósult meg a tanulmányút, mely során történelmi emlékhelyeket kerestek fel. Közös emlékezés és közösségi élmények Szegeden és Temesváron.

A tanulmányút megszervezésében és lebonyolításában kiemelt szerepet játszott a Nemzeti Fórum Szeged és a Délmagyarország Polgári Egyesület, akik biztosították az autóbuszt és megteremtették a szükséges hátteret az eseményhez. Az ő támogatásuk nélkül a program nem valósulhatott volna meg ilyen gördülékenyen és sikeresen. A civil szervezetek együttműködése példaértékű, hiszen közös erőfeszítéseikkel nemcsak a történelmi emlékhelyek felkeresését tették lehetővé, hanem hozzájárultak a szegedi és délvidéki magyar közösségek összekapcsolásához és a közös emlékezet erősítéséhez is.

TÖBB CIVIL SZERVEZET EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL VALÓSULT MEG

A rendezvényeken és a tanulmányúton részt vett a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület, a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az “Ötágú Síp” Kulturális Egyesület, a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a zentai Ci-Fi Civil Központ, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének Szegedi Tagozata, a Bánsági Kárpát Egyesület, a Bánsági Magyar Értékekért Egyesület, a Bartók Alapítvány, a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület és a Szórvány Alapítvány is.

A TÖRTÉNÉSZEK MUNKÁJA AKKOR VÁLIK IGAZÁN ÉRTÉKESSÉ, HA A KÖZÖSSÉG IS MEGISMERHETI

A rendezvénysorozat keretében május 30-án a Szegedi Tudományegyetem dísztermében tartottak történelmi konferenciát, ahol az 1848-49-es szabadságharc kutatásának legnevesebb magyarországi szakértői osztották meg tudásukat. A résztvevők között volt Dr. Zakar Péter, aki kiemelte, hogy a történészek munkája akkor válik igazán értékessé, ha azt a közösség is megismerheti. Legutóbb Dr. Zakar Péter itt nyilatkozott a tanulmányútról a Szeged365-nek:

A HATÁRON TÚLRÓL IS ÉRKEZTEK RÉSZTVEVŐK A KONFERENCIÁRA

A konferencián többek között szó esett a Hannover huszárezred szerepéről, Damjanich János és Vetter Antal közötti nézeteltérésekről, valamint az aradi vértanúk személyes tárgyait bemutató Ereklyemúzeum jelentőségéről. A nagysikerű eseményen mintegy hatvanan vettek részt, köztük civil értékőrzők Szerbiából, Romániából és Magyarországról.

HÁROMNAPOS TANULMÁNYÚT A DÉLVIDÉK LEGJELENTŐSEBB TÖRTÉNELMI HELYSZÍNEIRE

A program második részében egy háromnapos tanulmányút keretében látogattak el a Délvidék legjelentősebb történelmi helyszíneire. A kiránduláson a résztvevők Arad, Temesvár, Újbesenyő és más fontos települések emlékhelyeit keresték fel. Az út során számos előadás hangzott el a helyi történelmi eseményekről és személyekről. Zakar Péter, aki a tanulmányúton is részt vett, hangsúlyozta a helyi emlékezés fontosságát és a civil szervezetek szerepét a történelmi emlékek megőrzésében. Az emlékhelyeken koszorúzásokra is sor került, tisztelegve a szabadságharc hősei előtt.

NEM CSUPÁN A MEGEMLÉKEZÉS A CÉL, HANEM EGY GAZDAG KAPCSOLATRENDSZER FELÉPÍTÉSE IS A RÉSZTVEVŐ CIVILEK KÖZÖTT HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Károlyi Attila a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület alelnöke, az emléktúra egyik szervezője a Szeged365-nek exkluzív nyilatkozatában elmondta, hogy miért kiemelten fontosak ezek a történeti tanulmányutak: “Többféle magyarázat is lehetséges. Az egyik, hogy jubileumot ünneplünk, az emlékezés egyik formája, ha végigjárjuk az érintett helyszíneket, hiszen azok mind fontos üzeneteket hordoznak az emlékezők számára. A mi utunk azért volt érdekes, mert a jubileumhoz és viszonylag egy szűk régióhoz kötődött, és szerettünk volna úgy menni, hogy ne csak egy 25 évente kipipálandó programlehetőség legyen, hanem annál gazdagabb kapcsolatrendszer épülhessen ki” – mondta el Károlyi Attila.

TÖRTÉNELMI EMLÉKEINKKEL ILYEN TEMATIKUSAN FELÉPÍTETT TÚRA KERETÉBEN MÉG NEM NAGYON TALÁLKOZHATTAK A RÉSZTVEVŐK

Hozzátette, nagyon fontosnak gondolja, hogy az úton résztvevő 25 magyarországi emlékező, 8-10 civil szervezetet képviselve, határon túli civil szervezetek képviselőivel találkozva, valós képet kaphatott arról, hogy a szórvány közösségek hogyan, milyen gazdagsággal élik meg a mindennapjaikat, akár Aradon, Temesváron, vagy Zentán. “A túra részvevői óriási élménnyel gazdagodhattak. Valamennyien ismerték már a régiót, de ilyen tematikusan felépített, történetekkel fűszerezett élménytúrával nem nagyon találkozhattak” – árulta el a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület alelnöke.

MEG KELL ISMERTETNI A FIATALOKKAL IS TÖRTÉNELMI EMLÉKEINKET, MERT CSAK ÍGY BIZTOSÍTHATJUK, HOGY NE VESSZENEK FELEDÉSBE

Csáki Béla a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület tagját arról kérdeztük, hogy Szegeden mennyire nyitottak a fiatalok még a történelem, a hagyományőrzés felé. Csáki Béla kiemelte, hogyha nem teremtünk lehetőséget a szegedi fiataloknak arra, hogy el tudjanak jutni erre a vidékre, ami városunkhoz, vármegyénkhez nagyon-nagyon közel van, akkor nem is lesznek történelmünk eme jelentős szeletére fogékonyak. Ezért meg kell nekik mutatni az utat, meg kell teremteni számukra a lehetőséget. “Meggyőződésem, hogy nekünk tenni kell azért, hogy az ezeken a vidékeken élő emberekkel, akik Trianon előtt eggyé tartoztak, újra egymásra találjunk. Rájöjjünk arra, hogy mennyi érdekes magyar emlékhely van, amit érdemes meglátogatni. Ezért minél több ilyen túrára van szükség, hogy ezek az emlékhelyek ne vesszenek feledésbe” – mondta el. Mint hozzátette, nyilván diákkorban, általános iskolában és középiskolában kell ezt elkezdeni, megismertetni a fiatalokkal ezt a vidéket. “Hiszem, hogyha megmutatjuk, hogy ez a vidék mennyire izgalmas és mennyi látnivalóval rendelkezik, akkor a fiatal később, amikor felnő vissza fog térni ezekre a helyekre” – mondta el Csáki Béla.

“HA EZT A MEGKEZDETT UTAT TUDJUK FOLYTATNI, AKKOR VOLT IGAZÁN ÉRTELME AZ EMLÉKTÚRÁNAK”

Mint folytatta, az élménytúra jelentőségét az is növelte, hogy nagyon sok helyi civil szervezettel ismerkedhettek meg, akikkel a jövőben még több ehhez hasonló tanulmányutakat szervezhetnek. “Minél több csoportot, diákot, érdeklődőt kell erre a vidékre elvinnünk. Ezzel az élménytúrával ennek az alapkövét teremtettük meg. Ha mindezt tudjuk folytatni, akkor volt igazi értelme ennek az egésznek”. A szegedi Meritum Egyesület tagja abba is beavatott bennünket, erre a folytatásra sem kell sokat várni. Szerveznek például egy történelmi vetélkedőt általános iskolások részére az az 1848/49-es szabadságharc kapcsán, melynek fődíjaként az első helyeken végzett csapatokat el tudják majd vinni ugyanerre a Délvidék történelmi helyszíneit bemutató élménytúrára. Mint megtudtuk, a tervek között szerepel az is, hogy akár utazási irodákon keresztül jelenne meg szervezett útként a délvidéki történelmi helyszínek bejárása, de nagy hangsúlyt fektetnének az idő elteltével nem megfelelő állapotú emlékhelyek méltó módon történő helyreállítására is.

A DÉLVIDÉK AZ 1848-49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC FONTOS STRATÉGIAI HELYSZÍNE VOLT

Tudtad, hogy a Délvidék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során stratégiai fontosságú helyszín volt? Itt zajlott a temesvári csata, ahol Bem József vezetésével a magyar főerők súlyos vereséget szenvedtek. Ez a csata végül a szabadságharc végét jelentette, és Temesvár az egyik legfontosabb történelmi emlékhelyévé vált. Az aradi vértanúk kivégzésének helyszíne, Arad, a magyar néplélekben a szabadságért hozott áldozatok szimbólumává vált. A tanulmányút során a résztvevők megismerhették ezeket a helyszíneket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket, amelyek a magyar történelem meghatározó eseményei.

Képek forrása: Zakar Péter, Károlyi Attila, Varga Márta, Kovács-Jerney Ádám/temesvaros.ro

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb