Közélet

Lázár János minisztériuma műemlékké nyilvánítana egy szegedi sírboltot, kápolnával, kerítéssel együtt

Építési és közlekedési tárca több tucat ingatlan műemlékké nyilvánításáról, védettségének módosításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről döntene egy társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletben. Mint kiderült, a rendeleti listában szerepel egy szegedi sírbolt is, kápolnával, kerítéssel együtt.

A tervezet tizenegy, a jogszabályi követelményeknek megfelelő műemléki védettség elrendelését, egy esetben műemléki kategória módosítását, tíz esetben műemléki védettség részleges megszüntetését, valamint hét esetben műemléki védettség teljes megszüntetését tartalmazza. Három esetben a meglévő műemléki környezet módosítására is sor kerül – szúrta ki a Portfolio.

MŰEMLÉK A TEMETŐBEN

A rendelet értelmében védett műemlékké lenne nyilvánítva Szegeden a Rózsa utca 13. szám alatt, a Dugonics temető Körönd bal parcelláján lévő Kónya családi sírboltja, a hozzá tartozó kápolnával, valamint az azokat övező kovácsoltvas kerítéssel.

A Hódpress szerint a védettséggel azzal indokolják, hogy fontos az 1901-ben létesített, kovácsoltvas kerítésekkel körbevett síremlék és kápolna történeti és építészeti értékeinek megőrzése. Tételesen lebontva ezek kapnának műemléki védelmet:

  • a sírbolt lépcsős talapzata, obeliszkje, valamint az előtte fekvő kriptafedlap és -szegély,
  • a kápolna felépítménye, tömege, architektúrája, tetőzete,
  • a sírboltot és a kápolnát körülvevő, szecessziós stílusú kovácsoltvas kerítések és az együttest díszítő további kovácsoltvas elemek.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb