Közélet

Többé nem ad szárnyakat: rendeletben korlátozná a kormány a 18 éven aluliak energiaital-fogyasztását

Megjelent egy friss rendelet-tervezet, amelyben betiltanák az energiaitalok jelentős részének fogyasztását a 18 éven aluliak számára. Mint az Index írta, két év alatt összesen 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő rosszullétekről, kellemetlen tünetekről, ami pedig a leginkább aggasztó, hogy az érintettek 74%-a fiatalkorú volt.

Korábban KDNP-s képviselők kezdeményezték az energiaital-forgalmazás tiltását a 18 éven aluliaknak. A kormány honlapján már közzétettek egy rendelettervezetet, amely szabályozná a kérdést. Ebben azt rögzítenék, hogy a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető, illetve nem kiszolgálható energiaital az olyan, 2009 vagy 2202 VTSZ-szám alá tartozó alkoholmentes ital, amely

  • legalább 15 milligram per 100 milliliter mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó vegyületet, vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét:
  • ginszeng,
  • L-arginin,
  • inozitol,
  • glükuronolakton,
  • taurin.

– idézte a tervezetet az Index. A hatásvizsgálati lapon kifejtették, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz – valamint annak jogelődjéhez – a 2011. november 1. és 2023. október 13. között vizsgált időszakban

összesen 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott. Az energiaitalt 21,5 százalékban (97 esetben) alkohollal együtt fogyasztották, a rosszullétekkel érintett 450 fő 74 százaléka (333 fő) volt 18 év alatti fiatal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb