Szegedi Arcok

Elhunyt Fetter Ferencné, Népművészet Mestere címmel kitüntetett aranykoszorús népi iparművész, aki Rátkai Sándor papucsosmester hímzőjeként is tevékenykedett

Életének 94. évében július 10-én meghalt Fetter Ferencné Boha Mária Király Zsiga-díjas, Népművészet Mestere címmel kitüntetett aranykoszorús népi iparművész, tudatta közösségi oldalán a Mentsük meg a szögedi papucsot! – Szegedi Papucsért Alapítvány.

Mint írták, a kézművesség szeretete már kislánykora óta élt benne, szüleitől és nagyszüleitől látta, kisiskolás korában az iskolában is tanulta a hímzést és kézműves tevékenységeket. Az 1970-es évektől foglalkozott régi hímzések gyűjtésével, feldolgozásával és tervezésével.

ALAPÍTÓ TAGJA VOLT A SZEGEDI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETNEK

1982-ben megalakult a Népművészeti Egyesület Szegeden, amelynek alapító tagja volt. Ekkor kezdett többekkel foglalkozni a lakótelepi gyermekek játszóházba való szervezésével, melynek célja volt, hogy a gyermekekkel megismertessék a feledésbe merült játékok készítését. Mindeközben folyamatosan alkotott és képezte magát. Elvégezte a hímző, szövő és vertcsipke tanfolyamot, 1987-ben a “C” kategóriás szövő oktatói, majd 1991-ben a “C” kategóriás hímző oktatói képesítést szerezte meg.

GYEREKEKET ÉS FELNŐTTEKET EGYARÁNT OKTATOTT

Az akkori Oktatási Központ népművelője, Kurusa Mária és a Móra Kollégium igazgatója, Vörös Lászlóné segítségével megszervezték az első kézműves tanfolyamot 1987-ben a szegedi egyetemisták részére. Később a Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület Alkotóházában Jellinek Márta vezetésével indított több szakági tanfolyam oktatója volt (szövés, hímzés, gyöngyfűzés, szalma, csuhé, tojásfestés és az ünnepekhez kötődő népművészeti tárgyak készítése). Ezeket a nagy sikerű foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek együtt tartották. Fetterné Marika néni nagy szeretettel foglalkozott sérült emberek tanításával is. E téren végzett munkájáért az ART ’94 kulturális fesztivál alkalmából a „kreativitás gyógyító hatásának oktatója” elismerésben részesült.

A NÉPMŰVÉSZET MESTERE -DÍJAT 2019-BEN KAPTA MEG

A Népi Iparművész címet 1989-ben kapta meg. Ismerte a Kárpát-medencei népi hímzések mindegyikét és az úrihímzések technikáit egyaránt. Kézimunkáival számtalan megyei és országos pályázaton vett részt aktívan és eredményesen, külföldi kiállításokra is eljutottak hímzései: az Egyesült Államokban, Finnországban, Franciaországban, Lengyelországban és Németországban csodálhatták meg munkáit. 2003-ban a Király Zsiga-díjat, 2008-ban a Kézműves Remek-díjat kapta meg, 2019-től pedig a Népművészet Mestere-díj birtokosa, Aranykoszorús népi iparművész.

A SZEGEDI PAPUCSÉRT DÍJJAL IS ELISMERTÉK MUNKÁSSÁGÁT

Marika néni Rátkai Sándor papucsosmester hímzőjeként is tevékenykedett, tudására alapozva építette fel a Szegedi Papucsért Alapítvány a szegedi papucshímzés oktatását. 2019-től a Hagyományok Háza szakmai támogatásával megvalósuló tanfolyamokon Marika néni vezetésével számos hallgató eredményesen sajátította el a papucshímzés technikáját. Ezirányú munkásságáért 2023-ban a Szegedi Papucsért-díjat kapta meg.

A HAZAI NÉPMŰVÉSZETI ÉLET VEZETŐ SZEMÉLYISÉGE

Az általa művelt népművészet nemessége és szépsége Fetterné Marika néni személyiségének is sajátja volt. Méltóságteljes és mesterkéletlen, mindenkivel szót értő, figyelmes lénye hatalmas tudásanyagával párosulva a hazai népművészeti élet nagyrabecsült és szeretett vezető személyiségévé tette. Nemzedékeket tanított mindig segítőkész módon, kortalan érdeklődéssel és lelkesedéssel kísérte figyelemmel az aktualitásokat, vett részt népművészeti táborokban, adott elő, tanított még az elmúlt időszakban is.

Forrás és fotó: Mentsük meg a szögedi papucsot! – Szegedi Papucsért Alapítvány FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb