Szegedi Arcok

„Mi van, ha valaki rosszul lesz az éjszaka közepén, s be kell jutnia hozzá a hozzátartozójának?“ – gyakorlatilag kizárta az autós forgalomból a Mars téri és Párizsi körúti társasházak tulajdonosait az IKV, exkluzív interjú a közös képviselőkkel

„Mi van, ha valaki rosszul lesz, s éjszaka be kell jutnia hozzá az egyik hozzátartozójának, vagy valaki vesz egy hűtőt, s azt hozzák a kiszállítók, de mondjuk megcsúsznak a kiszállítással a forgalmi dugó, vagy egy baleset miatt, esetleg megindul a szülés a kismamánál, s az apuka azonnal kórházba vinné, vagy történik egy csőtörés valamelyik lakásban?“ – ezekre az igen életszerű, váratlan helyzetekre hívták fel a Mars tér 1-3 alatti társasház lakói a társasház kezeléséért felelős IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. munkatársainak figyelmét. Július nyolcadikán ugyanis GSM modulos kapurendszer lépett életbe a Párizsi krt. 29.- Mars tér 1-3. szám alatti ingatlanok udvaránál, amivel még nem is lenne gond, a lakók örülnek a nagyobb biztonságnak, ám a rendszer életbe lépésével gyakorlatilag kizárták a magántulajdonosokat az autós forgalomból. A területre ugyanis nem hajthatnak be járműveikkel, csak abban az esetben, ha azt három munkanappal korábban bejelentik az IKV felé. A kialakult helyzetről, s annak előzményeiről az érintett társasházak közös képviselői közül Lajkóné Unghi Évával, és Vér Tamarával beszéltünk.

Mint megtudtuk, a probléma a Párizsi körúton és a Mars téren kilenc társasházat érint. Itt közös képviselő Lajkóné Unghi Éva és Vér Tamara, valamint még több másik házkezelő. Ezek közül a Mars téri társasház van még az IKV kezelésében, a többi már kivált az ingatlankezelőtől. A társasházak gyakorlatilag egy úszótelken helyezkednek el, tehát a tömbtelken álló, de külön épületek részére kialakított telken, mely nemcsak az épületet, de az a körüli járdát, a közműműtárgyakat, valamint az ingatlan körüli 1 méteres területsávot is magába foglalja. A probléma gyökere körülbelül 10 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A területre ugyanis bárkinek szabad volt a bejárása a Finis sportbolt két, nyitott oldalán, ahol borzasztó állapotok uralkodtak. Mint a közös képviselő elmondta, odajártak a hajléktalanok, ott tanyáztak a drogosok, s még szemétlerakónak is használták, a Mars tér 1-3 felőli nyitott ajtónál lévő részt pedig nyilvános vizeldeként használták.

A VÁLASZTÁSOK ELŐTT MEGKEZDŐDTEK A FELÚJÍTÁSOK

Nem hiába lett elegük a lakóknak az áldatlan állapotokból, s az évek alatt, a társasházak közös képviselői, valamint Chovanecz Kata akkori önkormányzati képviselő segítségével többször is megoldásért folyamodtak az önkormányzathoz. Azt kérték, hogy a Finis sportból két oldalán zárják le a területet, ám évekig nem történt semmi. Egészen mostanáig. A 2024-es önkormányzati választások előtt Ménesi Imre és Dr. Binszki József képviselők karolták fel a problémát. Ennek eredményeként, mint Lajkóné Unghi Éva elmondta, a közgyűlésben megszavazták, hogy az önkormányzat 71 millió forintot elkülönít ennek a területnek a rendbehozatalára. A lakók örültek, gyors ütemben el is indult a felújítás, beszerelték a GSM modulos kapukat is. Ezek a kapuk úgy működnek, hogy fel kell hívni egy telefonszámot, ez felismeri az adott szám tulajdonosát, és kinyílik a kapu.

A HELYSZÍNI EGYEZTETÉS SORÁN SOK PROBLÉMA MERÜLT FEL

Július elsején ennek a kapunak a működéséről tartott helyszíni bemutatót az IKV az ott lakóknak és a házkezelőknek, ahol, mint kiderült, korai még az öröm, a rendszer működése még több sebből vérzik. Mint közölték ugyanis, a magántulajdonosok nem hajthatnak be autójukkal a területre, ha mégis be szeretnének hajtani, azt három munkanappal előtte be kell jelenteniük az IKV felé pontos időintervallum meghatározásával. Ezzel gyakorlatilag kizárták a lakókat az autós forgalomból, magyarázta számunkra a közös képviselő. Hiszen, „mi van, ha valaki rosszul lesz, s éjszaka be kell jutnia hozzá az egyik hozzátartozójának, vagy valaki vesz egy hűtőt, s azt hozzák a kiszállítók, de mondjuk megcsúsznak a kiszállítással a forgalmi dugó, vagy egy baleset miatt, esetleg megindul a szülés a kismamánál, s az apuka azonnal kórházba vinné, vagy történik egy csőtörés valamelyik lakásban?“ világított rá Lajkóné Unghi Éva azokra a váratlan életszerű helyzetekre, amelyek nagy problémát okozhatnak az ott lakóknak az új rendszerben.

A KÖZÖS KÉPVISELŐKRE HÁRUL A FELELŐSSÉG

Mint Lajkóné Unghi Éva elmondta, céljuk az lenne, hogy legalább a lakók nevük, illetve autójuk rendszámának leadásával behajtási jogot kapjanak a területre, hiszen ez nagyban megkönnyítené mindennapjaikat, ám nem ez történt. Az IKV erre reagálva azt a megoldást vezette be, hogy valamennyi közös képviselőnek biztosítottak egy számot a GSM kapuhoz, amellyel a sürgős esetekben be tudják engedni az adott területre az autókat, majd a behajtó gépkocsi forgalmi rendszámát és a behajtást kérő személy mobilszámát is meg kell küldeniük az ingatlankezelő részére. A felelősség ilyen esetekben pedig a házkezelőkre hárul, ha a beengedett jármű problémát okoz, tovább marad, mint szükséges, akkor a közös képviselők számát letiltják, s elveszik tőlük ezt a lehetőséget. Ez a rendszer azonban megkívánja, hogy a közös képviselők 0-24 órában álljanak bármikor a lakók rendelkezésére. “Remélem, a kapuk használatának megkezdése után, amikor is látni fogjuk, hol sántít a felállított rendszer, a kezdeti problémàk és a most még kérdéses esetek is meg fognak oldódni” – fejezte ki reményeit Lajkóné Unghi Éva.

16 FIZETŐS PARKOLÓT ALAKÍTOTTAK KI

A közös képviselő abba is beavatott bennünket, mivel az udvar önkormányzati terület, ott kialakítottak a kilenc érintett társasház számára 16 fizetős parkolóhelyet, melyekre zárt pályázaton keresztül adhatják le igényüket a lakók. Lajkóné Unghi Éva azt szorgalmazná, hogy legyen nyitott ez a pályázat, hiszen csakúgy lenne világos és átlátható, ki, mennyiért, hogyan kapja meg az adott parkolóhelyeket.

MÉG NEM KIFORROTT A RENDSZER, DE JÓ IRÁNYBA HALAD

A témában beszéltünk Vér Tamarával, a VéTa Gondos Házkezelő Kft. ügyvezetőjével, aki egy másik érintett társasház közös képviselője. Ő megerősítette számunkra ugyanazokat a mindennapi életben felmerülő váratlan problémákat, melyre nincs még felkészülve a rendszer, ugyanakkor elmondta, tíz évet vártak arra, hogy valami előrelépés történjen a terület ügyében, s a lakók nagyon örülnek annak, hogy végre elkészült a felújítás, s sokkal nagyobb lett a biztonság, mint előtte. A közös képviselő szerint nincs még 100%-osan kiforrva a rendszer, de jó irányba megy a dolog, csak még ki kell küszöbölni a gyermekbetegségeit, melyek többsége most, a gyakorlatban jönnek elő. Példának okáért elmondta, hogy a GSM kapu bevezetése óta volt olyan két éjszaka, hogy nem tudtak aludni sem a lakók, mert folyamatosan sípolt az egész rendszer. Jelezték a problémát az IKV-nak, s elég gyorsan reagálva megoldották a gondot. A házkezelő szerint vannak előremutató jelek, hosszútávú következtetéseket még nem lehet levonni.

Addig, míg ez megtörténik azonban mind a lakóknak, mind a közös képviselőknek ebben az egyikük részére sem áldásos helyzetben kell boldogulniuk.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb