Mindenmás

Ugye nem fáztok? 130 éves (!) hőmérsékleti rekord dőlt meg Szegeden

Vasárnap is velünk marad a napok óta tartó kánikula, sőt, egy picit még melegebb is lehet. Az előrejelzések szerint a 40 fokot is elérhetjük Szegeden – írtuk a ma reggeli Szeged365 Napi Pakkban, az extrém hőmérsékleti értékek pedig egy kereken 130 éves, 1894-ben felállított rekordot is megdöntöttek a Napfény Városában.

A Hungaromet szerint a szombati hőségben megdőlt a korábbi, országos legmagasabb napi minimum rekord, Dunaújvárosban ugyanis 25,6 fokot mértek. A korábbi országos rekord 24,2 fok volt, melyet Budapest Széchenyi-hegyen, 1991-ben és Szeged belterületén 1894-ben csíptek el.

A fenti számok azt is jelentik, hogy Szegeden egy kereken 130 éves hőmérsékleti rekord dőlt meg.

Tovább is van, a szombati összesítés alapján:

  • Körösszakálon 40,6 fokig melegedett fel a levegő, mely új országos, legmagasabb napi maximum hőmérséklet rekord. A korábbi rekord 38,2 fok volt, melyet Tokaj állomáson, 1991-ben mért az OMSZ.
  • Dunaújvárosban 25,6 fokot mértek, mellyel új országos, legmagasabb napi minimum hőmérséklet rekord született. A korábbi országos rekord 24,2 fok volt, melyet Budapest Széchenyi-hegyen, 1991-ben és Szeged belterületen 1894-ben mértek.
  • Budapest-Ferihegyen és Budapest-Lágymányoson 24,4 fokos hőmérsékletet mértek, így a legmagasabb napi minimum hőmérséklet, fővárosi rekordja is megdőlt. A korábbi fővárosi rekord 24,2 fok volt, melyet Budapest Széchenyi-hegyen, 1991-ben mértek.

Hogy valami jót is írjunk: vasárnap napközben elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak, amelyek egyet jelenthetnek egy minimális enyhüléssel. A nyugati-északnyugati szél időnként feltámadhat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb