Közélet

Kisebb áramkimaradásokat tapasztaltak Olvasóink városszerte Szegeden, utánanéztünk, mi lehet az oka (frissítve)

“Harmadik alkalommal megy el az áram a Tápai utca elején bő egy óra leforgása alatt” – írta meg szerkesztőségünknek vasárnap késő este Olvasónk, Tamás. Kiderült, az eset nem volt egyedi, mint azóta Olvasóink jelezték, Szeged több részén tapasztaltak tegnap az esti órákban kisebb áramkimaradásokat.

Számos Olvasónk számolt be arról, hogy vasárnap több alkalommal is áramszünet volt Szegeden. Jelentették a Kemes utcából, Újszegedről, egy másik Olvasónk azt írta, hogy “harmadik alkalommal megy el az áram a Tápai utca elején bő egy óra leforgása alatt”, míg a Baktói Kiskertekben is többen panaszkodtak 1-2 perces áramszünetekre.

Hogy, mi lehetett a szegedi áramkimaradások oka, egyelőre nem tudni. Érdeklődtünk az ügyben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt-nél, természetesen, ahogy befut válaszuk, frissítjük cikkünket.

EGYIK LEHETSÉGES OK, HOGY A HŐSÉG MIATT SOKAT JÁRATJUK A KLÍMÁKAT, AMI JELENTŐS TERHET RAK A VILLAMOSENERGIA-RENDSZERRE

Mint a 24.hu megírta a MAVIR, az Economxnak adott nyilatkozata alapján, az egyik lehetséges ok viszont elképzelhető, hogy a napjainkat uraló rekkenő hőség. A meleg enyhítésére ugyanis aki teheti, járatja a légkondícionálót, ez pedig jelentős terhet rak a magyar villamosenergia-rendszerre. Extrém meleg napokon gyakran rekordfogyasztásokat mérnek az áramszolgáltatók, ami a portál szerint felveti a kérdést, hogy van-e elegendő tartalék a rendszerben. Az elmúlt évek adatai szerint a fogyasztási csúcsok főként a déli és az esti órákban jelentkeznek. Csakhogy az esti órákban a megújuló források jelenléte már nem jelentős a rendszerben.

Általánosan és leegyszerűsítve 27 Celsius fokos napi átlag hőmérséklet felett minden további 1 Celsius fok emelkedés legalább 100–200 megawattal emelheti meg a napi rendszerterhelést, és ezáltal a napi csúcsértéket is. A MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt.) szerint azonban megvan a szükséges tartalékkapacitás.

AZ EXTRÉM HŐHULLÁMOK NAGYOBB KITERJEDÉSŰ ÁRAMKIMARADÁSOKAT IS OKOZHATNAK

Ugyanakkor azt is írják, hogy a magyar villamosenergia-hálózat egyértelműen nagyszabású korszerűsítésre szorul, mivel a régi hálózati elemek nem mindig bírják a megnövekedett terhelést, a meghibásodások pedig akár hosszabb áramkimaradásokat is okozhatnak. Pletser Tamás energiaszakértő szerint a magyar villamosenergia-rendszer rendkívül leterhelt, és a kapacitásai csúcsra vannak járatva, így az sem lenne meglepő, ha nagyobb kiterjedésű áramkimaradások következnének be az extrém hőhullámoknak köszönhetően, ám ezek első körben az ipari létesítményeket érnék el, és csak ezután a lakosságot. Amit még ennél is nagyobb problémának nevezett, az a nagy feszültségű távvezetékek meghibásodásának lehetősége.

FRISSÍTVE: MEGSZÓLALT AZ MVM

Cikkünk megjelenését követően az MVM azt válaszolta szerkesztőségünknek, hogy: “vasárnap este 21 óra körül volt egy 10 kV-os kábelhálózati üzemzavar, ami az újszegedi városrészt érintette: pontosabban a Fő fasor – Marostői utca – Tisza folyó – Temesvári körút által határolt területet. Kollégáink mindösszesen 30 perc alatt helyreállították az áramszolgáltatást” – emelték ki. Ám arról, hogy Baktóban és a többi helyszínen mi okozta a zavart, egyelőre nem írtak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb