GasztroSzegedi Arcok

Döntős a DELIMO – REÖK Cukrászda páros Fekete Gyöngy koncepciója a Magyarország tortája 2024 versenyen, hamarosan kiderül, odaérnek-e a dobogóra

Immáron tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a ,,Magyarország Tortája” versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület, nemrég pedig fény derült a döntős desszertekre is, amelyek közé – legnagyobb büszkeségünkre – egy szegedi készítésű torta is bekerült. A legjobbnak megválasztott hat finomság között ott van ugyanis a DELIMO és REÖK Kézműves Cukrászdák közös koncepciója, a Fekete Gyöngy is, hamarosan pedig azt is megtudjuk, hogy melyik lesz az idei évben az ország tortája.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon.

AZ IDEI ÉV TÉMAKÖRE A SZUPERÉLELMISZER VOLT

A 2024-es év tematikája a szuperélelmiszer volt, méghozzá azért, hogy a a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai szuperélelmiszernek számító alapanyagok alkotják. Ennek értelmében az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál: 

  • Bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder;
  • Gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
  • Zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
  • Olajos magvak: dió, mandula, tökmag, mogyoró;

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak még a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

31 TORTÁBÓL VÁLASZTOTTÁK KI A LEGJOBBAKAT

A versenyré idén 31 torta nevezése érkezett, a Magyar Cukrász Ipartestület szerint pedig „idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.” Ebből választották ki a legjobb hatot, melyek között ott van a szegedi DELIMO és REÖK Cukrászda páros Fekete Gyöngy kompozíciója is:

A győztest egyébként hamarosan, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, de csak az augusztus 20-i ünnepségeken lehet először megkóstolni a tortát.  Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a finomságot.

REÖK Kézműves Cukrászdát itt találod:

Szeged, Magyar Ede tér 2.

Delimo Cukrászdát pedig itt:

Árkád Szeged, Londoni körút 3.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb