Közélet

Fanta-Gate: Lázár János bepöccent, szerinte a multik szemetet adnak el a magyaroknak

“A Magyarországon forgalmazott Fantában kevesebb narancslé van, mint a más országokban kapható, azonos üdítőkben” – írta meg a fél magyar média, a 24-től kezdve a Magyar Nemzetig, az ügy kirobbanását követően pedig Lázár János is reagált az ügyben. A hódmezővásárhelyi politikus alaposan bepöccent, többek között azt írta,

  • hogy a nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola is nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmet erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak,
  • majd azt, hogy szerinte nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye, az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól,
  • végül pedig azt, hogy az állami hivatal, amelyik elfogadja azt a magyarázatot, hogy a gyártó szerint ezek a magyar igények, minden feladatára alkalmatlan, ahogyan az is, aki ezeknek a cégeknek gazsulál néhány újabb befektetésért, akkor, amikor a magyar emberek egészsége a tét.

OLVASÓI BESZÁMOLÓ: AZ OLASZOKNÁL VALAHOGY MÁS A FANTA, MINT NÁLUNK

Az ügy egy Pénzcentrum-cikkel vette kezdetét, akik kedd reggel azzal indították a napot, hogy a Coca-Cola sem tagadja:

eltérő összetételű Fanta narancsot árul Magyarországon, mint több más országban.

Az egyik olvasójuk az Olaszországban kapható Fantával hasonlította össze a hazait, és mint kiderült, az olaszban jóval több a narancslé. A Nébih már korábban is vizsgálta a gyártó termékeit hasonló okokból, ám jogsértést nem találtak – közölte a hivatal a Pénzcentrum kérdésére, és elmagyarázták, miért is nem feltétlen sérti a kettős minőségre vonatkozó szabályokat, ha egy gyártó más összetétellel, de ugyanazt az arculatú terméket forgalmazza két különböző országban. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője az ügy kapcsán arról beszélt: időnként kétségkívül lehet jobb minőségű élelmiszereket találni más országokban. Mindez abból ered, hogy az egyes gyártóhelyeken az egymással helyettesíthető, helyben nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló anyagokat használják.

LÁZÁR JÁNOS KIAKADT, MAJD NEKIMENT A NÉBIH-NEK, A SPAR-NAK, AZ ALDINAK ÉS A LIDL-NEK IS

A történteket Lázár János sem hagyta figyelmen kívül, az építési és közlekedési miniszter a közösségi oldalán fejtette ki a véleményét.

“Fanta helyett csak Hanta!”

– kezdte a posztját, majd az alábbiakat írta:

  • “A nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola is nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmet erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.” Ezt egy Kormányinfón mondtam. Akkor minden érintett csak hárított, meg süketelt. Most meg ezt olvasom: “Több mint dupla annyi igazi narancslé van az olaszországi Fantában, mint a hazaiban, az íze és a színe is más…”
  • “Szerintem nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye. Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól!”
  • “Az az állami hivatal, amelyik elfogadja azt a magyarázatot, hogy a gyártó szerint ezek a magyar igények – minden feladatára alkalmatlan, ahogyan az is, aki ezeknek a cégeknek gazsulál néhány újabb befektetésért, akkor, amikor a magyar emberek egészsége a tét. Az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell! Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját és egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben. A kereskedelem szabad üzleti vállalkozás, de az nem lehet magasabb rendű cél, mint az emberek egészsége.”
  • “A SPAR, a Lidl és az Aldi – leuraltak és letaroltak mindent! A tömegtermékek esetében nem érdekli más őket: minél többet eladni. Ez kiszolgáltatottá teszi a magyar embereket. Átvernek minket a minőséggel, a legnagyobb baj viszont az egészségre is ártalmas élelmiszerekkel van. Azzal, hogy a külföldi láncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan szemetet próbálják ránk sózni.”

A hódmezővásárhelyi politikus azzal zárta értekezését, hogy szerinte az élelmiszeripari szemét dömpingje – ami nem kereskedelmi, hanem közegészségügyi kérdés – csak erős kontroll mellett tartható kordában.

A DK FELJELENTÉST TESZ A COCA-COLA ELLEN

Az ügyben egyébként – kivételesen – teljes az egyetértés Lázár János és a DK között, az utóbbiak ugyanis közölték, hogy a fogyasztóvédelemhez fordulnak, amiért a Magyarországon forgalmazott Fantában kevesebb narancslé van, mint más a országokban kapható üdítőkben. 

„Már a Coca-Cola is elismerte, hogy a Magyarországon kapható Fantában feleannyi narancslé sincs, mint az olaszországiban, emellett az üdítő címkéjén is jól látszik, hogy a magyar változatban 5 százaléknyi, míg az olaszban 12 százaléknyi narancslé van az italban, amely komoly minőségbeli különbséget eredményez”

– írta közleményében Gyurcsány Ferenc pártja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb