Közélet

Mavir: hétfőn megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord, sőt, nem zárható ki, hogy a héten még újabb csúcs születik

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint a rendszerterhelés csúcsértéke 6951 megawatt (MW) volt hétfőn a 19.45 és 20.00 óra közötti időszakban. Ez az érték 50 MW-tal nagyobb, mint a július 10-én, szerdán regisztrált 6901 MW, amit 30,3 Celsius fok napi átlaghőmérséklet mellett mértek.

Az eddig mért legmagasabb nyári rendszerterhelési értéket 2021. június 24-én regisztrálta a Mavir, 6940 MW-ot, ennél 11 MW-tal magasabb a hétfői érték.

NEM ZÁRHATÓ KI, HOGY A HÉTEN ÚJRA MEGDŐL A CSÚCS

Az időjárási előrejelzés alapján nem zárható ki, hogy a héten még újra megdől a csúcs – jelezte a rendszerirányító. Nyáron, tartós összefüggő kánikula esetén inkább az esti órákra jellemzők a terhelési csúcsok, amikor a háztartásokban a klímaberendezések mellett már világításra is szükség van, és más elektromos berendezések is üzemelnek – közölték.

A VALAHA MÉRT LEGNAGYOBB TERHELÉST IDÉN JANUÁRBAN REGISZTRÁLTÁK

A 27 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet felett minden további 1 fok emelkedés legalább 100-200 MW-os nagyságrendben emelheti meg a napi rendszerterhelést, és ezáltal a napi csúcsértéket is. A magyar villamosenergia-rendszerben a szükséges tartalékkapacitások rendelkezésre állnak – emelte ki a Mavir. A magyarországi villamosenergia-rendszer valaha mért legnagyobb terhelése 7441 MW volt, amit 2024. január 22-én regisztáltak.

VASÁRNAP ÁRAMKIMARADÁSOKRÓL SZÁMOLTAK BE OLVASÓINK SZEGEDEN

“Harmadik alkalommal megy el az áram a Tápai utca elején bő egy óra leforgása alatt” – írta meg szerkesztőségünknek vasárnap késő este Olvasónk, Tamás. Kiderült, az eset nem volt egyedi, mint azóta Olvasóink jelezték, Szeged több részén tapasztaltak tegnap az esti órákban kisebb áramkimaradásokat.

Az esetekkel kapcsolatban az MVM azt válaszolta szerkesztőségünknek, hogy: “vasárnap este 21 óra körül volt egy 10 kV-os kábelhálózati üzemzavar, ami az újszegedi városrészt érintette: pontosabban a Fő fasor – Marostői utca – Tisza folyó – Temesvári körút által határolt területet. Kollégáink mindösszesen 30 perc alatt helyreállították az áramszolgáltatást” – emelték ki. Ám arról, hogy Baktóban és a többi helyszínen mi okozta a zavart, egyelőre nem írtak.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb