Szegedi Arcok

Kedves gesztus: emléktáblát kap Szegeden a legendás „rovarász”, Dr. Gaskó Béla

Pénteken emléktáblát avatnak Dr. Gaskó Béla természettudós, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatóhelyettesének tiszteletére. Az emléktábla a múzeum természettudományi látványtára előtt kap majd helyet – tudtuk meg az intézménytől.

Mint kiemelték, Gaskó Béla 2016 novemberében hunyt el. A legendás „rovarász” egyszerre több tudományterületen alkotott maradandót. Fáradhatatlan lelkesedéssel kutatta a Dél-alföldi régió élővilágát, gyűjtötte a bogarakat, azon belül is a cincérek érdekelték leginkább. Elévülhetetlen érdeme, hogy 40 év alatt létrehozta a legnagyobb vidéki bogárgyűjteményt. Eredményeit, tapasztalatait nagyszámú publikációban és több monografikus írásban tette közkinccsé.

1974-TŐL DOLGOZOTT A SZEGEDI MÚZEUMBAN

1974-től dolgozott a Móra Ferenc Múzeumban, 1986-ban vette át a Természettudományi Osztály vezetését. Később hosszú időn keresztül általános igazgatóhelyettesként segítette az intézmény munkáját. Életművét a szakma 2006-ban Pro Natura Emlékplakettel ismerte el, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Ásotthalom és környéke a legkedvesebb gyűjtőhelyei közé tartozott, mely nagyközség 2013-ban díszpolgárának választotta.

Az emléktábla avatására július 19-én, pénteken 15 órakor kerül sor a Móra Ferenc Múzeum természettudományi látványtára előtt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb