Közélet

Orbán Viktor: Magyarország nem támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását, mert a teljesítménye harmatgyenge volt

Magyarország nem támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását, mert „az elmúlt öt éves teljesítménye a bizottság élén harmatgyenge volt” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában azután, hogy az EP megválasztotta újabb öt évre az Európai Bizottság eddigi elnökét.

„Az európai politika sajátságos, az itthon megszokottól eltérő rendszerben működik: von der Leyen a mi alkalmazottunk, az öné is” – mondta Orbán, arra utalva, hogy az Európai Tanács – azaz a kormány- és államfőket tömörítő testület – irányadását kellene követnie az Európai Bizottságnak és vezetőjének, már csak azért is, mert „ő egy alkalmazott, aki az európai költségvetésből kapja a fizetését, amit a tagállamok dobnak össze, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy ő egy függelmi viszonyban van.”

VON DER LAYENNEK AZT KELL TENNIE, AMIT A MINISZTERELNÖKÖK MONDANAK

A baj Orbán szerint így nem is az, amit von der Leyen tesz, hanem az, hogy „a miniszterelnökök hagyták”, hogy az irányvonaltól eltérően tevékenykedjen, vagy alacsony hatékonysággal haladjon a megadott irányvonalon. „Von der Leyennek azt kell tennie, amit a miniszterelnökök mondanak”, mert az európai politika súlypontja az Európai Tanácsban van – vont mérleget Orbán, megjegyezve, hogy főtitkárszerű végrehajtóra van szükség. „Mi miniszterelnökök jobbak leszünk a számonkérésben” – ha megfelelően alakulnak a tagállamok otthoni parlamenti választásai.

ÁTTÖRÉST KELL ELÉRNI

Ehhez az kell, hogy „a háborúpárti és migránspárti miniszterelnökök” ne maradjanak hatalmon a egy-egy tagország parlamenti választása után. Rajtuk kívól ellenfelek még az EP-ben Magyarország ellen dolgozó pártvezetők, élükön „egy német ember áll, Weber úr, aki közismerten magyargyűlölő és háborúpárti, migrációt támogató ember” – mondta az Európai Néppárt elnökéről, Manfred Weberről.

A tagországok országgyűlési választásain Orbán szerint a nemzeti, szuverenista oldal erősödött. „Nagy előretörést értünk el, a harmadik legnagyobb parlamenti frakció lesz a mienk, lesz majd hamarosan második is, aztán majd meglátjuk”, „de áttörést még nem értünk el”, például Franciaországban sem, ahol a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés végül csak harmadikként futott be a parlamenti választáson. De jönnek még új választások, ahol szerintem áttörést tudunk elérni, kiegészítve az amerikai elnökválasztáson „várható áttöréssel”, azaz, Orbán reményei szerint Donald Trump győzelmével. „Tartom azt az előrejelzésemet, hogy az év végére a patrióták a nyugati világban – Európában és az Egyesült Államokban – többségbe fognak, fogunk kerülni.”

VON DER LAYEN NINCS SOROS KEZÉBEN

„Von der Leyen és az európai liberálisok naív emberek” – szerinte nem nyerészkedni akarnak, az szerinte „nem mondható, hogy Soros György-féle dollárspekulánsok zsebében lenne ő vagy más európai vezetők.” “Én beszéltem mind a két féllel, én vagyok az egyetlen Európában, aki mind a két féllel beszélt. A felek nem akarnak békét, „ne legyünk naivak. Mind a két fél úgy gondolja, hogy a háború folytatása nekik hoz erőt. Mind a két fél azt reméli, hogy előny szerez és ez javítja a helyzetet a ki tudja mikor induló béketárgyaláson.”

„Ha a háborúzó felek nem akarnak békét, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy világ nagy erőközpontjai hajlandók-e tenni a békéért.” Orbán szerint rá kell vezetni a háborúzó feleket, hogy tárgyaljanak. Ehhez az kell, hogy Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió egy nyelvet beszéljen. A kínaiak békepártiak, Trump novemberi győzelmével az Egyesült Államok is az lesz – de most Orbán szerint háborúpárti elnöke van – és ezután már csak az EU-nak kell irányt váltania. „Ismerjük a szovjeteket, ismerjük az oroszokat, ismerjük az ukránokat, alaposan ismerjük őket” – mondta Magyarországra és a közép-kelet-európai térségre vonatkoztatva Orbán, aki szerint nem a lelkére kell beszélni a két háborús félnek, hanem erővel rávezetni, tudatni, hogy „a világ nem kéri, hanem elvárja” a háború lezárását. Szerinte Trump érdemben a békéről beszél, erre kell készülnie az EU-nak is – írja a Telex.

IDŐ KELL

„A kínaiak meg az amerikaiak miatt békepárti súlypontú politikai korszak következik, mi meg kimaradunk ebből, ahelyett, hogy a legerősebben a béke melletti világhatalom lenne az EU.” Orbán szerint idő kell ahhoz, hogy a magukat lövészárokba beásó európai politikusok kimásszanak onnan és a tárgyalóasztalhoz vezető utat válasszák. Erre Orbán szerint Trump győzelmével mindenképp szükség lesz, de „jobb lenne, ha nem egy pánikszerű kapkodó fordulat lenne, hanem egy folyamat, hogy az EU átálljon a békét támogató politikára.”

MERÉNYLETEK

„Hála Istennek az elnök úr nem engedte, hogy lelőjék” – mondta Orbán a Trump elleni merényletről, amely szerinte újabb bizonyítéka annak, hogy háború párti erők hajtanak végre merényleteket békepárti politikusokkal szemben. A napokban beszélt Trumppal, akinek gazdasági terveit követendő mintának tekinti. Példaként felhozta, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje adómentessé tenné a borravalót. Orbán szerint sem kell, hogy a borravalót adó terhelje.

Forrás: Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb